Vés al contingut
1

L'institut Euclides obre la Biblioteca de les Coses a Poblenou

 

 

Els alumnes de 3rt i 4t d'ESO de l'Institut Euclides que han cursat Emprenedoria, han liderat el projecte amb moltes ganes. És un espai obert a tothom de préstec d'objectes on s'hi poden trobar material de tot tipus, com ara crosses, màquines de cosir, tendes de campanya, motxilles, equips de música, eines de bricolatge o material i roba per a infants, entre molts altres. La Biblioteca de les Coses està ubicada en el mateix institut Euclides. Un espai que esperen que agradi a la gent i que duri en el temps.


 

Com funcionen

En els dos casos, s’ha habilitat un espai dins el mateix institut per conservar-hi els objectes del catàleg. La majoria són donacions fetes per persones de la mateixa comunitat educativa, tot i que també han rebut aportacions d’objectes de comerços locals i dels Ajuntaments respectius. Així s’han aconseguit, per exemple, un matalàs inflable, una tenda de campanya, un transportí per a gats o gossos petits, jocs de taula o un parell d’agulles per fer ganxet. Però també s’han fet algunes compres, com ara una màquina de cosir i una aspiradora per al cotxe.

 

El catàleg es pot consultar en línia. Un cop formalitzada la reserva, es pot passar a recollir en l’horari d’obertura o amb cita prèvia. És el mateix alumnat qui s’ocupa de la gestió dels préstecs, mantenir actualitzat el catàleg digital, etc.

 

1

 

Una experiència enriquidora

Gràcies al projecte treballem com un equip cooperant entre nosaltres, i el més important, ens permet contribuir a tenir cura del medi ambient”, assegura l’alumnat de l’institut de Canet de Mar que destaquen: “El més interessant de la nostra Biblioteca és veure com un objecte condemnat a mort li donem vida i resulta útil per altres persones”.

 

L’alumnat del centre de Pineda de Mar també valora molt positivament que amb la Biblioteca es pot “donar un segon ús a les coses que ja no fem servir”. Així mateix, subratllen que “no tot és comprar; també és compartir” i afegeixen: “Tenim moltes ganes que aquest projecte tiri endavant!”.

 

Per al professorat, l’experiència també ha estat molt enriquidora. L’equip que ha acompanyat el procés a Canet de Mar, creu que el projecte ha estat una oportunitat per “treballar amb els alumnes des de diferents àmbits d’una manera molt vivencial afavorint un servei cap a la comunitat” en una iniciativa que també els ha permès “aprofundir en la conscienciació de la importància de tenir cuida del medi ambient”.

 

El professorat de l’Institut Euclides de Pineda valora que amb la creació de la Biblioteca de les Coses, l'alumnat hagi pogut “veure el resultat d'un projecte que tira endavant del qual en són responsables i que és totalment vivencial”, i també que el projecte “promou la competència emprenedora de l'alumnat i crea vincles entre el centre, el barri i el municipi”.