Vés al contingut
1

El PSC de Pineda satisfet de l'acord de la FEMP amb el Govern Central per a la flexibilització de l'ús dels romanents positius de tresoreria

Foto d'arxiu.

 

El Govern municipal assegura que els diners del municipi s'utilitzaran per a Pineda.

L'agrupació local del PSC de Pineda ha fet una valoració positiva de l'anunci que ha fet aquest matí el Govern Municipal que s'adhereix a l'acord de la FEMP amb el Govern central per a la flexibilització dels romanents positius de tresoreria. 

 

Ahir es va celebrar un ple extraordinari on es debatia una moció presentada per ERC-JxP i d'En Marxa-JxCat que demanava el rebuig de l'acord entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i el Govern Central, l'alcalde ha argumentat que, «precisament, aquest acord és bo per als ajuntaments» segons han fet saber en nota de premsa.

 

Segons ha defensat l'alcalde, Xavier Amor, amb el Real Decret Llei es podran utilitzar íntegrament els recursos dels estalvis dels ajuntaments sense que computin en despesa ni en dèficit. També ha afegit que «l'acord promou un fons a càrrec dels pressupostos generals de l'estat de 275 milions d'euros que es podria ampliar a 400 milions per compensar el dèficit del transport públic municipal, agreujat per la pandèmia».

Segons recorden, «cal recordar que la Generalitat de Catalunya va decretar la gratuïtat del transport públic en l’estat d’alarma i que els costos derivats hauran de ser assumits pels ajuntaments».

L’acord de la FEMP també preveu la creació d'un fons de 5.000 milions pels ajuntaments adherits que es podran gastar el 2020 i al 2021. L'alcalde també ha recordat que «aquest acord permetrà als ajuntaments que s'hi adhereixin participar en els Fons Europeus que es destinaran a Espanya des de les institucions de la UE els propers anys».

Així mateix el Govern central s'ha compromès a abordar el repte històric del finançament dels ajuntaments mitjançant una reforma del Règim Local.

La xifra real del romanent al municipi de Pineda és de 7.374.523,92€ de romanent positiu, però 5.174.703,33€ estan compromesos a obres d'inversió. El romanent, per tant, de lliure disposició resultant de la liquidació 2019 és de 2.199.820,59€ 


 

Segons ha informat el PSC al Govern de Pineda, «com que el límit d'incorporació al pressupost següent, el marca l'estabilitat pressupostària de l'exercici tancat, que en aquest cas és d'1.753.915,13€, vol dir que el romanent inicialment incorporable serà només d'1.753.915,13€.»


 

D'aquest import actualment ja s'han incorporat 338.000,00€ per temes socials originats per la pandèmia COVID-19, i 432.578,98€ per atendre compromisos d'inversions plurianuals.


 

Per tant només queden per incorporar 983.336,15€, que com ha puntualitzat l'alcalde, una vegada prioritzades les necessitats de Pineda “veurem quina serà la quantitat final que es podrà prestar a l'Estat, per tal que l'Ajuntament pugui beneficiar-se, després, dels acords i dels fons econòmics provinents d’Europa”, sempre tenint en compte “la disminució dels ingressos previstos per enguany i sense repercutir a la tresoreria municipal”.