Vés al contingut
1

Òscar Jerez: “Els pescadors hem d’anar cap a l’excel·lència, la pesca i la ciència han d’anar de la mà ”

 

Fotos. Ràdio Pineda i 'Nuevo Tio Juan'

 

Escolta l'entrevista a Òscar Jerez

 

 

El seu vaixell amb seu a Blanes, és el primer que incorpora la Intel·ligència Artificial per ser més eficient  i sostenible en la pesca del peix espasa i la tonyina.

Blanes ha acollit la presentació de la tecnologia d’Ipropezespada al vaixell ‘Nuevo Tío Juan'. És un projecte pioner que aplica la intel·ligència artificial a la pesca.  El vaixell té una càmera de medició biomèdica que servirà per optimitzar la bona gestió de la pesca. El patró i armador del Nuevo Tío Juan, Òscar Jerez ha dit que la nova tecnologia té avantatges per complir amb l’administració i també en l’aspecte comercial.

 

1
Moment de la presentació del projecte pioner al port de Blanes

 

 

1

 

 

Aquest vaixell pesca durant 7 mesos a l’any i les captures han de complir amb tota la regulació, que cada cop té un pla d’inspeccions de la Unió Europea més estricta.  Òscar Jerez ha dit que “el món de la pesca ha d’entendre que han de ser empresaris que es dediquen a la pesca, i en canvi, l’antiga mentalitat era portar cada dia peix a port, i això actualment no té futur”. També ha dit que “el seu objectiu és aconseguir una marca de qualitat al peix que pesca, garantint en tot moment la cura de fer la feina ben feta i amb un criteri empresarial de qualitat”. Per això ha afegit que "la ciència i la pesca han d'anar de la mà, és el futur".

 

Oscar Jerez ha dit que “en tot moment estan supervisats per l'administració i ha de quadrar la pesca feta realment amb la que es porta a la llotja”. Ha explicat que “en el seu cas, ja van patir retallades a inicis del 2000 i ara van una mica millor, malgrat que no pesquen el que volen, només poden pescar les quotes permeses” i ho fan amb palangre, fet de forma tradicional. En el seu cas pesquen des del sud de Catalunya fins Andalusia i bona part del peix es destina a la exportació, sobretot a Itàlia. Les seves captures són sobretot el peix espasa o la tonyina vermella.

 

En el cas de la tonyina, ha explicat que cada exemplar ha de tenir una etiqueta numerada i per tant, “cada tonyina està declarada”. Ha afegit que “cada cop hi ha més tonyines perquè algunes ja no marxen del Mediterrani i a més, els exemplars més joves són grans depredadors i afecten molt a la pesca en xarxa”.

 

El pescador Òscar Jerez ha dit que “als pescadors de xarxa  i artesanal, la legislació els ‘apreta’ molt, sobretot als que tenen un negoci familiar amb una petita embarcació”. Ha afegit que han de complir una seguit de normatives que arriben de la legislació catalana, espanyola i europea i no sempre és fàcil.

 

1
Durant la presentació han mostrat el nou sistema pioner d'IA.

 

 

1
La IA permet fer una pesca més sostenible i enviar dades que són claus pel seu futur.

 

La nova tecnologia permet una pesca més sostenible

La nova tecnologia de pesca amb IA combina càmeres de vídeo amb algoritmes de visió per computador i mostra la mida i el pes dels exemplars.

 

Aquest vaixell ha apostat per incorporar les noves tecnologies que posicionen el sector pesquer a l’avantguarda. La seva experiència i coneixement de la mar són fonamentals per a la implementació d’aquest sistema que millorarà la gestió pesquera i pot garantir una explotació sostenible del recurs segons els seus defensors.

 

El projecte té el suport del Govern espanyol, i els Fons Europeus entre altres administracions com la Universitat Politècnica de Catalunya.