Vés al contingut
1

La 34a edició de La Marató de 3Cat se centrarà en el càncer i se celebrarà el 14 de desembre

 

Foto. Montpalau Team. Marxa per la Marató de Pineda.

 

La 34a edició de La Marató de 3Cat se centrarà en el càncer i se celebrarà el 14 de desembre. Així ho ha fet públic la Fundació de la Marató, que ho ha anunciat aquest dimarts 4 de febrer coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer. Així, la Marató 2025 es dedicarà a la divulgació i l'impuls de la recerca en càncer, una de les principals causes de mort a Catalunya. Dedicarà la capacitat de sensibilització i mobilització al càncer per tots els reptes que encara planteja la malaltia i pel seu profund impacte en la nostra societat. D'una banda, contribuirà a conscienciar sobre tot allò que està a l'abast de la ciutadania per prevenir-la i detectar-la a temps i, de l'altra, destinarà recursos a la recerca oncològica de Catalunya.

 

La recerca

Destaquen que malgrat que la recerca en càncer ha fet grans avenços per entendre com funciona la malaltia i ha permès crear noves eines de diagnòstic i nous tractaments, “queda molt per avançar” en càncers de mal pronòstic, amb una taxa de supervivència per sota del 30%, com són els de pàncrees, d'esòfag, de pulmó o de fetge, i els tumors cerebrals. En aquests casos, el futur passa per poder-los diagnosticar en fases primerenques i aconseguir teràpies efectives, dos factors que actualment no existeixen.

Per poder tractar més càncers amb èxit, de manera menys invasiva per als pacients i preservant-ne al màxim la qualitat de vida, asseguren des de la Fundació, cal que la recerca avanci en la detecció precoç, els tractaments i el diagnòstic de la malaltia. En l'àmbit de les teràpies, es necessiten tècniques que garanteixin més precisió en cirurgia i en oncologia radioteràpica i s'ha d'avançar en la immunoteràpia, amb un futur molt prometedor.

 

Pel que fa als diagnòstics, la recerca oncològica està fent moltes passes endavant en tècniques com la biòpsia líquida, que permetrà detectar la malaltia abans, controlar la resposta als tractaments i anticipar recaigudes. Així mateix, cal avançar en el coneixement de com es produeix la metàstasi.