Perquè s'han tallat cinc arbres del Passeig de Mar de Pineda?
Fotos: Ràdio Pineda
Els cinc arbres tallats al Passeig de Mar de Pineda tenien danys radiculars i risc de caiguda, segons recull l’informe del doctor en biologia Josep M Riba. L'informe, encarregat per l’Ajuntament de Pineda després de la caiguda d’un d’aquests arbres al setembre passat, destaca que els arbres que s’han hagut de tallar tenen «danys radiculars que són més importants del què inicialment aparenten». També diu que «l'arbre caigut a finals de setembre tenia el sistema radicular molt malmès i una cavitat en la zona del coll "molt greu"». També assegura que «les perspectives de futur són baixes, amb un alt risc de caiguda de nivell mig-alt" als 5 arbres tallats. L'estudi diu que la vitalitat d'aquests arbres és «pobre» amb una defoliació mitjana del 30-40% i greu en els arbres tallats.
L'estudi recomanava tallar els 5 arbres afectats i substituir-los per altres espècies que puguin ser més tolerants a la qualitat del terra d'arran de platja, que té una gran salinitat. En total s'han avaluat 7 arbres del mateix sector. Segons explica l'autor de l'estudi, s'ha fet servir un mètode d'avaluació que té en compte diversos estudis tècnics del Col.legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Catalunya i altres protocols d'organismes mediambientals europeus.
Phytolacca o ombús
Són de l’espècie Phytolacca, coneguts també com ombús, i el més emblemàtic a Pineda és l’Arbre Verd. Aquesta espècie conté molta aigua al tronc, no genera anells de creixement i té la massa molt carnosa. Per tant, té una fusta fàcil de trencar i sovint presenten alteracions estructurals greus.