Vés al contingut
1

Aquest dilluns comença el Pla de xoc: policies de paisà patrullaran per Pineda per fer front a l’incivisme

 

Foto. Ajuntament de Pineda

 

Aquest dilluns comença el pla de xoc Pineda a Punt per fer front a l’incivisme. Policies de paisà patrullaran per Pineda, s'intensificarà la neteja de carrers i de contenidors, s'incrementarà la bonificació per l'ús de la deixalleria, s'instal·laran més càmeres de vigilància i s'ampliaran les illes de contenidors, entre d'altres mesures. Es tracta d'un total de 10 mesures, amb campanyes comunicatives en tots els àmbits.

 

 

Escolta la roda de premsa de premsa de l'alcaldessa Sílvia Biosca

 

L’alcaldessa Sílvia Biosca ha dit que l’objectiu és «donar resposta a una situació molt millorable de l’espai públic, causada per les accions incíviques i per un creixement poblacional al qual hem d’aconseguir atendre amb un augment dels serveis públics i de la seva eficiència».


 

Respecte el servei de recollida de residus, l’alcaldessa ha explicat que des de l’ajuntament s’estan analitzant les fórmules adequades per aconseguir, a mig termini, «simplificar i unificar els diferents operadors», imprescindible per a la millora de la recollida de les diferents fraccions de residus.


 

Sobre les accions incíviques, Biosca ha explicat que el pla de xoc «Pineda a punt» tindrà una implementació immediata, començant a partir del dilluns 21 d’octubre, i un cost directe de 240.000€. El pla incidirà en aquells actituds incíviques recorrents, sancionant-les i fent pedagogia d’aquells aspectes bàsics per tenir cura de l’entorn.


 

En aquest sentit, l’alcaldessa ha demanat «corresponsabilitat de tota la ciutadania amb el pla per tal de posar fi a l’incivisme» i ha explicat que es posarà en funcionament un canal de WhatsApp específic per comunicar accions incíviques a la via pública –com desbordaments de contenidors o abandonaments d’excrements de gossos-- per tal de solucionar-les amb la màxima celeritat.


 

10 mesures del pla de xoc Pineda A Punt


 

En primer lloc, garantir l’actitud cívica dels propietaris de gossos, per evitar les restes d’excrements sense recollir i d’orins sense netejar, a més de comprovar que els gossos estiguin censats, lligats i amb murrió si la raça ho exigeix.


 

En segon lloc, combatre l’abocament de voluminosos, recordant les normes i els horaris. En aquest cas, ha remarcat que el nucli urbà pot abocar voluminosos els dimarts, dijous i diumenges; i les urbanitzacions dilluns i dimecres. En ambdós casos, a partir de les 20h i en cas de petits elements, doncs el servei no està pensat per electrodomèstics contaminants ni mobles de grans dimensions.


 

En tercer lloc, imposar sancions contra l’incivisme, reforçant l’actuació policial amb agents de paisà que patrullaran en punts itinerants del municipi de dilluns a diumenge. Es sancionaran totes les actituds incíviques respecte dels abocaments i dels propietaris de gossos. Aquesta mesura comença dilluns segons s'ha fet públic avui.


 

En quart lloc, intensificar la neteja i el manteniment de contenidors, establint un servei de cap de setmana per mantenir el contorn dels contenidors nets i reforçant el servei de neteja dels propis contenidors. Tenint en compte el límit dels recursos, en cas de no poder ser recollit durant el primer torn, es senyalitzarà i es recollirà en el proper.


 

En cinquè lloc, intensificar la neteja de carrers, voreres i places, un servei que ampliarà la seva freqüència per tal d’evitar l’acumulació de brutícia. Hi haurà servei durant el cap de setmana que ha de servir per millorar la imatge dels punts de recollida.

 

Ha demanat també no deixar brossa fora dels contenidors i ha anunciat millores en el servei de reforç de la recollida. Ha afegit que «si hi ha abocaments incontrolats es posarà un adhesiu a la brossa per a fer pedagogia en el sentit que els recursos són limitats».


 

En sisè lloc, ampliar el servei de recollida de poda, ampliant la contractació anual d’aquest servei prestat durant cinc mesos arribant a cobrir tot l’any amb 9 contenidors repartits a les urbanitzacions.


 

En setè lloc, suport de la vigilància privada per a esdeveniments puntuals, en els quals s’acumuli més públic i les actituds incíviques es puguin incrementar.


 

En vuitè lloc, millorar el retorn del reciclatge, intensificant la campanya del servei porta a porta per a comerços i afegint l’entrega d’un bujol –un cubell per a la basura orgànica- en el moment de l’empadronament d’aquelles persones que vénen a viure a Pineda de Mar.


 

En novè lloc, compromís d’ampliació de les càmeres de vigilància, que es farà constar en la proposta de pressupost 2025 i amb el qual es pretén incrementar la videovigilància en set nous espais. S'afegiran càmeres de video-vigilància fins arribar a les 67 arreu del municipi.

 


 

Creix la bonificació per l'ús de la deixalleria


El desè punt del pla és el de la bonificació de la deixalleria d’ús domèstic, per tal de gratificar al ciutadà que gestiona els residus adequadament. Així, s’ampliarà fins a un 30% de la bonificació en la taxa d’escombraries per a aquelles persones que realitzin 20 usos de deixalleria durant l’any.

Això farà possible que aquelles persones que s’impliquin en la gestió dels seus residus no notin la pujada de la taxa. Amb aquesta mesura, segons l'Ajuntament, alguns veïns poden arribar a pagar menys pel rebut d'escombraries del que s'ha pagat fins ara.