Vés al contingut
1

Un 20% de l'aigua de la xarxa potable es perd per fuites o trencament de canonades

 

 

Les dades de Pineda conclouen que el 20% de l'aigua potable es perd. Calella té pèrdues al voltant d'un 18% de l'aigua o Canet de Mar al voltant del 30%. Malgrat o Blanes al voltant del 14%. Gairebé tots els pobles auditats per l'ACA tenen pèrdues. Pineda té un consum total d'aigua estimada de 2,13 milions de m3 d'aigua a l'any.

És una de les conclusions d’una anàlisi de les auditories municipals, obligatòries per les entitats subministradores d’aigua en serveis amb més de 5.000 abonats. Les auditories de cadascun d’ells reflecteix que en 61 casos dels 133 es perd més d’un 20% del total de l’aigua introduïda a la xarxa a causa de les fuites i problemes amb les canonades.


 


 

Pèrdues també per errors en comptadors o punxar l’aigua

Els balanços hídrics s'han calculat a partir d'una guia comuna per a totes les entitats catalanes, amb "una metodologia pionera" que garanteix "la qualitat de les dades". Es fan a partir de dotze indicadors d'acompliment, adaptats per la reconeguda Associació Internacional d'Abastaments d'Aigua (IWA), i que estan relacionats amb la gestió de les fuites i la gestió de les pressions de la xarxa. La periodicitat de les auditories també permetrà "avaluar l'efectivitat de les millores implementades".

A banda de les fuites, els informes també recullen un altre supòsit de pèrdua d’aigua: els errors en els comptadors o bé punxar aigua per consumir-ne sense pagar, que s’inclouen agregats a la mateixa categoria.