Vés al contingut
1

Moments de tensió quan la maquinària ha entrat als camps de pagès que volen expropiar sense el permís dels propietaris

 

 

Fotos. Unió de Pagesos

 

Una vintena de persones i pagesos de Santa Susanna s'han aplegat als camps del Pla de Balasc que estan afectats per un pla d'expropiació per fer un pont soterrat sota la via del tren. Durant el matí, els pagesos han fet aturar les obres però algunes retroexcavadores han entrat als camps i s'han viscut moments de tensió.


 

S'ha dissenyat un nou vial més ample que el que existia, a continuació del Consolat de Mar de Pineda, a tocar del cementiri. Aquest vial connecta la zona hotelera de Santa Susanna i han començat les obres per fer un pas soterrat de grans dimensions per sota de la via del tren i que arribarà fins a la platja.


 

Una vintena de tractors han travessat les tanques perimetrals de l'obra, ja iniciada, i que era a punt d'arribar als terrenys d'un dels pagesos contraris a l'expropiació. El coordinador d'Unió de Pagesos al Maresme, Josep Maria Baqués, alerta que tot aquest espai està protegit amb la màxima classificació del PDUSC i ara l'Ajuntament de Santa Susanna s'ho vol "carregar", obrint la porta a la urbanització completa del Pla de Balasc.  Des d'Unió de Pagesos alerten que el projecte de l'Ajuntament de Santa Susanna només persegueix enriquir el sector turístic a canvi d'intervenir en un espai de màxima protecció del Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC).


 

Segons han dit els propietaris de les finques afectades, «s'ha donat l'ordre per part de l’Ajuntament, d’ocupar dues finques agrícoles on no s'ha signat conveni perquè els propietaris s’han negat a subscriure'ls i tampoc han estat cridats com a part afectada en el procés d'expropiació». Per això, els pagesos han entrat tractors a la finca per evitar que hi entrin les màquines.


 

Els propietaris volen mantenir la integritat de les seves finques i la preservació de l’activitat agrícola del Pla de Balasc. Els pagesos asseguren que «només han rebut una carta de l'Ajuntament anunciat que entraran les màquines però els pagesos afectats no han signat cap document per l'expropiació».


 

1
Foto ACN


 


 

Vint finques afectades i sis de contraries

El vial afecta 20 finques i n'hi ha sis que s'hi oposen. D'aquestes, n'hi ha dues que són importants perquè són necessàries per fer la construcció del pas soterrat cap a la platja. Les dues han rebut ja la notificació d'expropiació i els amos han presentat els darrers recursos a l'Ajuntament de Santa Susanna i a la Generalitat. Els pagesos asseguren que l'Ajuntament "tiren pel dret sense complir els tràmits mínimament exigibles".


 


 

 

1

 

1

 

1

 

"Les obres no es poden parar"

Segons ha publicat TV3, en declaracions a Televisió de Catalunya, l'alcalde Campolier assegura que "les obres no es poden parar" i que l'ocupació de terrenys per part de l'empresa constructora "es farà" perquè s'han fet totes les passes legals durant els darrers dos anys per poder dur a terme el projecte del nou vial i el pas soterrat.


 

Campolier detalla que ja es va modificar el planejament urbanístic del poble per superar l'escull de la protecció del PDUSC, així com la justificació del projecte d'expropiació. Segons l'alcalde, l'únic que poden fer els pagesos és discutir la valoració econòmica de les compensacions, però no posar en dubte les obres.

L'alcalde també recorda que el projecte té l'aval d'Urbanisme de la Generalitat i assegura que les obres suposaran un benefici per al conjunt de la població.


 

Recordem que a l'altre extrem del pas soterrat, tocant a la platja, es preveu la construcció d'un aparcament de grans dimensions.

Joan Campolier ha dit que també es re-urbanitzarà l'espai, amb la creació d'espais verds, la instal·lació d'un sistema de recollida d'aigües pluvials per als pagesos, així com un tancat de les finques que pagarà l'Ajuntament.

 

La setmana passada ja es va fer un acte a Santa Susanna per informar de la situació del Pla Agrícola protegit del Pla de Balasc, que consideren que està en perill de destrucció. L’acte va comptar amb Pep Riera, ex-coordinador nacional i comarcal d’Unió de Pagesos, i Lluís Llach, president de l’ANC i tenia el suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), la Coordinadora Preservem el Maresme i Salvem la Vall de la Riera de Pineda.

 

1

 

1

 

1


 

El context

En un comunicat, els pagesos denuncien que l’Ajuntament de Santa Susanna està intentant urbanitzar el Pla de Balasc, i asseguren que està posant en greu perill una de les darreres planes agrícoles del Maresme. Segons Unió de Pagesos, l’alcalde de Santa Susanna hauria signat fa dos anys un seguit de convenis urbanístics amb part dels propietaris afectats, per obtenir la cessió dels terrenys per l’ampliació i pavimentació del camí agrícola de la via de Santa Susanna. Això s’hauria fet, segons el comunicat, sense tenir aprovada la modificació del Pla General ni la urbanització. A més, hi ha propietaris que no han volgut signar el conveni.