Vés al contingut
1

La moció d'ERC per la sensibilització del risc, l’eliminació i la retirada de materials d’amiant no tira endavant

Imagen de Marc Pascual (Pixabay)

 

En el ple de l'Ajuntament de Pineda, Esquerra Pineda va presentar una moció per la sensibilització del risc, l’eliminació i la retirada de materials d’amiant. La fibra d’amiant, coneguda com la “uralita”, es un material tòxic i confirmat per la Organització Mundial de la Salut (OMS) com a factor de risc en l’aparició del càncer. A Catalunya, la Generalitat va fer un cens el passat mes d’abril on es detecten les cobertes de fibrociment en que hi ha amiant. Es calcula que a Catalunya encara resten més de 4 milions de tones d’amiant.
 

Amb aquesta moció, el grup municipal d’Esquerra insta al govern municipal a elaborar un cens real i exhaustiu de les instal·lacions d’amiant a Pineda, a partir del cens existent de la Generalitat, i determinar un pla d’acció per la retirada de
l’amiant del nostre municipi. A més, també s’insta al govern municipal a fer una campanya d’informació i sensibilització sobre els riscos de l’amiant i crear ajudes per tal que els propietaris puguin retirar l’amiant de les seves propietats. Ho va explicar en el ple la regidora portaveu d'ERC, Mònica Palacín.

 

Les propostes de Junts es van incorporar a la moció, però no les del PSC. Per això el govern va votar-hi en contra i la moció no va tirar endavant. La regidora d'Urbanisme, Sandra Pérez, va remarcar que per incloure una línia d'ajuts, "primer cal saber l'abast de la presència de l'amiant", i va defensar que estan d'acord, però primer cal estudiar la possibilitat de fer-ho. Per aquest motiu el PSC va votar en contra.

 

Noemí Llorens, portaveu de Junts, va dir que des de la Diputació ja s'ha detectat que almenys hi ha 195 immobles a Pineda que tenen amiant a les teulades. Des del PP, el regidor Diego Sánchez, va dir que lamentava que ERC no hagués volgut arribar a un acord acceptant les propostes del govern per la moció, ja que ell hagués votat a favor, però que per això votava en contra. I Marcos Ortega, dels Comuns, va votar a favor i va defensar que el tema de l'amiant és un risc i els Ajuntaments s'han implicar per fer complir la normativa. Això mateix va remarcar Mònica Palacín per tancar el debat: "Que l'ajuntament treballi per fer el cens i s'informi a la ciutadania dels riscos".