Recordem el mestre Lluís Carretero
Fotos. Arxiu personal de la família Carretero-Haddock
Escolta AQUÍ l'entrevista a Flora Haddock
El compositor pinedenc Lluís Carretero va compondre més de vint sardanes. Lluís Carretero (Pineda, 21 de febrer de 1931-15 d'abril de 2011) ha deixat una llarga trajectòria com a impulsor de la música tradicional. 'Flora' o 'Les campanes del meu poble' són alguns dels títols més coneguts del qui va ser fundador-director de l'Orfeó Monteverdi de Pineda i mestre durant molts anys de l'Escola Sant Jordi de Pineda. Precisament aquest any, Carretero va ser objecte d'un homenatge a Pineda com a reconeixement per la seva dedicació a la música.
Flora Haddock és la seva vídua, i ha explicat que «s'ha trobat la melodia però calia fer l'orquestració i ara s'ha pogut fer amb la Principal de la Bisbal» i s'ha mostrat molt contenta del resultat. També ha dit que «són sardanes molt boniques i tenen un aire especial». També ha parlat de la seva vida personal, sobretot quan van viure a Anglaterra. Flora Haddock ha dit que «en Lluís no era feliç allà, i van decidir tornar a viure a Pineda».
Ha explicat que «ell considerada que la música ho és tot; la música és matemàtiques, història, filosofia... ho és tot». També ha dit que «voldria fer-li un homenatge a l'escola Sant Jordi, on va treballar-hi molts anys com a professor de música per a molts infants de Pineda».
Va compondre sardanes amb títols molt suggerents com ara Agraïment, la Flor de Catalunya, la Flor de Ginesta, l'Ocellet indiscret o Somnis de Tossa, Què bonica ets Pineda, Les campanes del meu poble, l'Aplec de Sant Jaume o Pineda marinera, entre moltes altres.

Carretero sempre va estar lligat a la música
Lluís Carretero va ser deixeble del mestre Joaquim Soms, i ben aviat va formar part de la seva orquestra, 'Soms y sus Muchachos'. El 1948 va començar els estudis musicals oficials al Conservatori Superior de Música de Barcelona i el 1956 va anar a Suècia de gira amb un grup. De nou a Catalunya, va tocar el saxo amb el conjunt Relax. A començament dels seixanta es va traslladar a Romford, a Anglaterra, per viure amb la seva dona, Flora Haddock on també va tocar amb un grup anglès. Finalment, el 1965 va tornar a Pineda essent director de diferents corals com ara Els Cantaires de Pineda fent caramelles i va treballar tocant el saxo i pianista amb els grups Relax i Oasis. El 1982 es fa càrrec del grup d´havaneres La Barretina de Malgrat, i fins i tot actua davant del rei Joan Carles a Barcelona. Més tard és professor de música a l'Escola Sant Jordi i forma una coral infantil de veus blanques. L'orfeó Monteverdi nascuda el 1973 sempre va ser la seva passió i han actuat en molts llocs diferents que va dirigir fins el 2011. El 2006, La Flama de Farners va gravar un CD amb 15 sardanes seves.

El nou disc inclou aquestes sardanes:
La Flor de Catalunya, Broll d'Aigua, L'ocellet indiscret, Enyorament, Agraïment, Sardanistes a la font del Boter, Somnis de Tossa, La Ginesta, Al Mestre Carretero (de Joan Manel Margalef), M'agrada i Tornaré. El disc ha estat enregistrat el 3 de maig de 2024 als Estudis 44.1 de Girona amb La Principal de Bisbal.
Sardanes del Mestre Carretero
Aplec de Sant Jaume (1985) - Calella ma princesa (1987) - Catalunya - Enyorada Pineda (1983) - Estimat Arles (1987) - Flora (1980) - Formosa Pineda (1946) - L'arbre verd (1987) - Les campanes del meu poble (1983) - Les Mèlies (1983) - Mont Palau (1990) - Pineda marinera (1989) - Que bonica ets Pineda (1985) - Recordant el mestre Vicenç - Sant Joan dia festiu (1983) - Sardanistes a la Font del Boter (2009) - Somnis (1983)
Sardanes cantades del Mestre Carretero
Agraïment (1988 / Lletra de Josep Sabaté) - Flor de ginesta (Lletra de Mollfudella) - La flor de Catalunya (Lletra de Josep Brugada) - La ginesta (1998 / Lletra de Joan Maragall) - L'ocellet indiscret (1990 / Lletra de Josep Sabaté i Massa).
A les fotos, primeres actuacions del mestre Carretero.

