Vés al contingut
1

Les roses del Maresme una mica més petites per les altes temperatures de l'hivern

 

Foto. ACN


 

Les altes temperatures de l'hivern deixen la rosa del Maresme amb tiges més curtes i copes més petites per Sant Jordi. L'últim productor que queda a Catalunya que és de Santa Susanna preveu comercialitzar 50.000 unitats mentre que la resta arriben sobretot de Colòmbia.

Joan Pons explica que el canvi climàtic i les altes temperatures de l'hivern no afavoreixen el cultiu, ja que sense les glaçades que eren habituals els mesos de gener i febrer la rosa veu alterat el seu creixement. Enguany la rosa autòctona serà de tiges més curtes i de copes més petites.

Fa només dues dècades, detalla, hi havia "una vintena de gelades" entre els mesos de gener i febrer, que afavorien el bon desenvolupament de la planta, que acabava "explotant" a la primavera de forma ràpida i fent una flor de major bellesa. "Aquest any hi ha hagut una gelada i només una estoneta. És molt poc", es lamenta.


 

La majoria de roses provenen de Colòmbia i Equador

El mercat holandes, d'altra banda, ha anat a la baixa per l'encariment dels preus i guanya força un mercat més exòtic, com l'Africà. Comencen ha arribar, tot i que de manera molt residual, roses d'Etiòpia.

Vinguin d'on vinguin, el sector afronta la diada amb optimisme després d'anys de dificultats. La pandèmia o el Sant Jordi en cap de setmana dels darrers anys havien fet caure les vendes, especialment a les grans ciutats. Enguany, en canvi, les previsions del Mercat de Flor i Planta Ornamental és que es torni a assolir la xifra "màgica" dels set milions de roses.