Pineda homenatja Joan Coromines i es col.loca una placa commemorativa a la casa on va viure
La plaça ja es pot veure al C/ Colom número 30 de Pineda. Durant l'acte hi van ser presents l’alcalde de Pineda, Xavier Amor; l’alcaldessa de Sant Pol, Montserrat Garrido; el director dels Serveis Territorials de Cultura, Andreu Felip, i Quimet Maresme, en representació dels pinedencs i pinedenques que el van conèixer de prop. També han estat presents els exalcaldes, Salvador Llorens i Joan Morell, regidors i regidores dels partits de govern i oposició, i una àmplia representació de Mare Nostrum i el Centre Cultural, que també havíem proposat a l’Ajuntament aquest acte, i que, amb la regidora de cultura, Verònica Rebollo, s’ha impulsat des de l’Ajuntament.
L'alcalde de Pineda Xavier Amor ha dit que «és una figura cabdal de la literatura catalana, i també una personalitat que va fer gran part de la seva obra a Pineda». En el seu parlament ha destacat que «els pobles han de recordar els seus il·lustres i Joan Coromines ho mereix, sent alhora un exemple de lluita, constància i treball intens per la llengua». Ha dit que és bo que «que les noves generacions coneguin el seu treball i ha fet un agraïment a la família Estol, que han arranjat i pintat la façana de la casa, per acollir la col·locació de la placa.
Anna Ortega de Mare Nostrum ha destacat la importància de remarcar la vàlua de les persones que han treballat pel país. La presidenta del CCR Ester Deprius ha dit que «l'acte era un deute per recordar la figura de Coromines».
Montserrat Garrido, Alcaldessa de Sant Pol, població que acull la fundació Pere Coromines, ha dit que «Hem de donar a conèixer Coromines a la nostra comarca» i Andreu Felip, director serveis territorials àrea de cultura, ha posat en valor qui va ser «el lingüista més important que ha donat el nostre país: És un deure aquest reconeixement". Quimet Maresme ha definit Coromines com a 'savi i mestre dels mestres'.
Taula Rodona sobre Joan Coromines
Crònica de Núria Pons
Tot seguit, a l’Auditori, s’ha fet un col.loqui amb el títol 'Parlem d'en Coromines'. Hi ha participat el president de la Fundació Pere Coromines, Carles Duarte; el secretari i assistent personal Joan Ferrer, i també els pinedencs Quimet Maresme i Ramon Plaja, amics personals. Ha estat moderat per la periodista i coordinadora de Ràdio Pineda, Maria-Josep Hernàndez.
"Dignitat i coherència a la vida, compromís pel país i la llengua i passió per absolutament tot", així és com Carles Duarte, lingüista, poeta i polític, a més de president de la Fundació Pere Coromines, vol que perduri la imatge de Joan Coromines, de qui va ser secretari. Reconeix també que el gran lingüista va ser decisiu a la seva vida i, que la seva forma de gestionar el coneixement i el temps és hereva d'ell.
D'altra banda, Joan Ferrer, lingüista i filòleg i qui va succeir el càrrec de Duarte en el rol d'assistent i secretari de Coromines, es queda amb allò que tan bé transmetia el seu mestre: «l'amor a la llengua com a herència i com a màxima representació de la pàtria, la cultura i el país». Segons ha dit en aquesta taula rodona, «Sentir parlar a Coromines era un veritable plaer, era elegància».
Quimet Maresma i Ramon Plaja, pinedencs amics seus, coincideixen en el fet que «a més d'un gran savi, Joan Coromines era una gran persona». «Una admiració total i absoluta, és impossible trobar un talent d'aquesta magnitud, és un personatge inacabable», segons ha dit Quimet Maresma. Ramon Plaja, qui atribueix el seu caràcter obstinat i tossut a la manera de fer de Coromines el defineix com tots ells el recorden: "un mestre inacabable".