Vés al contingut
1

Les darreres setmanes ha augmentat la pressió als centres sanitaris de Catalunya

 

 

La incidència de la covid registra un lleu descens en el conjunt de Catalunya però les persones ingressades a planta pugen en termes generals.

Amb una taxa de 189 casos diagnosticats a la primària per 100.000 habitants, la grip es troba molt per sobre que les tres temporades anteriors, condicionades per la irrupció de la covid-19 i les mesures per prevenir-la (l’any passat, el pic de la grip a Catalunya es va situar en els 10.526 casos i ja havia estat molt més alt que la temporada 2021-22).

El Dr. del Rio ha explicat que la pressió augmenta als centres sanitaris i s'ha notat els darrers dies a l'hospital de Calella, als ambulatoris i també en alguns ingressos.

Les persones sanes que s'han contagiat de la grip o la covid i que presentin quadres lleus no han d'anar als centres de salut i poden passar la malaltia a casa «que remet de forma sobtada i es torna a la normalitat recuperant el benestar i la salut». Així ho ha dit a Ràdio Pineda el Dr. del Rio.

 

Les dades mostren que, en la primera setmana de l’any, s’han diagnosticat 14.903 casos de grip a l’atenció primària, molt per sobre de les temporades anteriors.

Actualment conviuen la grip i la covid, que es comporten de forma diferent però que té uns símptomes força similars». Ha dit «que ara per ara, en molts casos és difícil distingir un virus de l'altre.


 

Els casos de bronquiolitis continuen en descens

Els casos del virus causant de la bronquiolitis en infants, el virus respiratori sincicial (VRS), continuen en descens i la incidència és molt inferior a l’any passat. En l’última setmana, s’han registrat 559 casos (640 en la setmana anterior), 333 dels quals en menors d’un any (320 en aquest grup d’edat).

Aquesta temporada hivernal ha estat la primera en què s’han immunitzat els nadons de fins a sis mesos davant del VRS; una immunització que s’associa a una disminució de casos de bronquiolitis i, sobretot, de les hospitalitzacions.


 

Més activitat assistencial urgent

Tot plegat redunda en una activitat assistencial urgent que es manté alta: els CUAP atenen més de 5.000 urgències diàries de mitjana i els hospitals, més de 10.000. Els darrers 30 dies l’activitat ha viscut un increment global del 5,2%, amb pics de fins al 9% respecte els mes anterior.


 

Davant d'aquest escenari s'han activat plans de contingència per reduir la pressió dels dispositius assistencials, com ara disminuir l’activitat quirúrgica programada no urgent i prioritzar l’activitat quirúrgica ambulatòria, urgent i de neoplàsies. I també s’està incrementant l’activitat d’hospitalització domiciliària urgent i s’està augmentant el nombre de places en dispositius d’atenció intermèdia.


 

Mascareta obligatòria als centres sanitaris, vacunació i consells per prevenir contagis

En aquestes setmanes de molta circulació de virus, la mascareta torna a ser obligatòria des d’aquest dimarts als centres sanitaris catalans. També es recomana utilitzar-la en altres espais si es tenen símptomes d’infecció respiratòria.


 

El Departament de Salut recorda consells per prevenir els contagis, com rentar-se les mans sovint i adequadament; tapar-se el nas i la boca amb un mocador d'un sol ús a l'esternudar o tossir; ventilar els espais interiors; limitar els contactes o quedar-se a casa si la persona es troba malament; consultar amb un professional sanitari si es tracta de persones grans o amb patologia crònica o si l'evolució de la malaltia és dolenta i vacunar-se de grip i de covid-19 en cas de trobar-se en una situació de salut vulnerable o formar part d'algun altre dels grups indicats. També recomana demanar cita per vacunar-se de la grip i la covid-19 si no s'està protegit.