Coneguem les 'bosses de sirena', que en realitat són ous de rajada i tauró
Fotos. Ràdio Pineda
Text extret de 'Històries de Mar'
Ha cridat l'atenció de molts veïns que passegen per la platja de Pineda que han trobat aquestes estructures que són en realitat, ous de rajada o tauró. A la Mediterrània hi viuen 17 espècies de rajades diferents, algunes d'elles estan amenaçades.
Tenen un forma molt característica de colors foscos que presenten uns filaments que serveixen per adherir-se a roques, algues o gorgònies. Les rajades són espècies ovípares que dipositen els seus ous protegits per una càpsula. Dins hi té queratina i s'hi desenvolupa l´embrió durant alguns mesos.
Les càpsules de rajada són anomenades bosses de sirena. És molt fàcil que els temporals les arrosseguin fins a les platges. La presència d’aquestes estructures a la sorra són indicadors de l´existència d’àrees reproductores properes, una dada valuosa per a conèixer l´estat de les poblacions d´aquests animals.
Les rajades són capturades amb l´art de bou, tresmall o palangre i malgrat que hi ha espècies amb un interès comercial considerable com ara l’escrita (Raja asterias) la seva biologia és bastant desconeguda i no es duen a terme cap tipus de seguiment de les seves poblacions.
Les rajades són animals de creixement lent, de maduresa sexual tardana i de baixa fecunditat, posen entre 40 i 150 ous. Aquest fet, combinat amb la pressió pesquera a la que estan sotmeses, fa que siguin espècies especialment sensibles.
A la costa atlàntica, s´estan duent a terme des de fa alguns anys projectes per investigar la seva població. Aquests projectes han permès obtenir informació de la seva distribució i també han servit per avaluar l’època de reproducció, la seva abundància i per estimar l´evolució de les seves poblacions.