La R1 de Rodalies serà traspassada íntegrament a la Generalitat de Catalunya
L’acord entre ERC i el PSOE per al “traspàs integral” de Rodalies només preveu, per ara, que la Generalitat assumeixi la infraestructura ferroviària de les línies de la línia del Maresme de l’R1, i l'R2 i l’R3. Segons el document pactat entre totes dues formacions, només es farà el traspàs dels trams on circulin exclusivament trens de titularitat catalana, tot i que es crearà una comissió per analitzar-los tots i considerar si en el futur se’n podrien traspassar més. Així mateix, l’acord per crear la nova empresa pública Rodalies Catalunya especifica que els temes “estratègics” s’hauran d’aprovar per majoria qualificada.
Fonts de la Generalitat han explicat que el traspàs de les infraestructures associades a les línies R1, R2 sud i R3 "no és una llista tancada" i que només és un "acord de mínims" amb l'objectiu que se n'acabin incorporant més. En aquest sentit, comenten que la complexitat de la xarxa és molt alta, ja que s'hi combinen els transports de viatgers amb els de mercaderies. Per exemple, en l'assignació de solcs es donarà prioritat a Rodalies de Catalunya abans que els operadors de mercaderies.
IFERCAT substituirà a ADIF
Les infraestructures quedaran adherides a l'empresa pública de la Generalitat Ifercat, mentre que n'hi pot haver algunes que calgui arribar a un acord amb el govern espanyol i que Adif les continuï gestionant, com les que tenen diversos serveis compartits. "Ha de ser objecte de negociació i caldrà anar estació per estació", afirmen les mateixes fonts.
ERC i el PSOE han acordat crear l’empresa pública Rodalies Catalunya, amb una participació majoritària de la Generalitat, que es dotarà dels “recursos materials i humans que avui són utilitzats i necessaris per la prestació dels serveis de Rodalies” per part de Renfe. L’empresa tindrà un consell d’administració amb participació paritària de la Generalitat i l’administració estatal, però amb un president amb vot de qualitat, proposat per l’executiu català. Els dos partits han pactat que, els temes que es considerin “estratègics” per a l’empresa Rodalies Catalunya -i que s’establiran en els seus estatuts- s’hauran d’aprovar per “majoria qualificada”. Fonts de la Generalitat però han explicat que la intenció és que els grans acords es prenguin de manera consensuada.
Rodalies de Catalunya
Des de la Generalitat, es destaca que "Renfe deixarà de formar part del dia a dia" i a mig termini serà Rodalies de Catalunya, la nova empresa pública encarregada del servei i a qui Renfe transferirà personal i material, qui s'encarregui del servei. Tot plegat, serà una realitat al llarg de la legislatura. Segons precisen les mateixes fonts, un cop avalat l'acord, caldrà seure amb el nou govern espanyol per començar a avançar.
L’acord entre el PSOE i ERC indica, pel que fa a la infraestructura ferroviària -és a dir, les vies, catenàries, etc- que es traspassarà la titularitat en els casos en què només hi passin trens de titularitat de la Generalitat. Per tant, els trams d’infraestructura per ara contemplats en l’acord són la línia del Maresme de la R1, la línia Papiol-Hospitalet-Vic-Puigcerdà de la R3 i la línia Sant Vicenç de Calders-Barcelona de la R2.
Tot i això, el pacte estableix que a l’hora de determinar quins trams es traspassen “s’inclourà tota la xarxa ferroviària, sense excloure cap tram, amb el propòsit de valorar possibles traspassos futurs de trams diferents”.
Per fer aquest traspàs es crearà, diu el pacte, una “comissió Generalitat-Administració General de l’Estat” per determinar el marc normatiu necessari i les “condicions econòmiques associades”. Caldrà definir, així, els actius en infraestructures que es traspassen, les necessitats econòmiques per al seu manteniment, i els acords que garanteixin la gestió i el control de la circulació ferroviària i el compliment de les normes de seguretat.
Pla de Rodalies
L'acord també permetrà, segons la Generalitat, seguir més de prop el Pla de Rodalies, especialment en el segon quinqueni, on hi ha obres que encara cal projectar i executar. Concretament, se seguirà aplicant però "es canviarà la dinàmica", asseguren fonts del Govern, que vol tenir més incidència en les obres que es facin.
Les inversions, en qualsevol cas, seguiran anant a càrrec del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, segons el Govern. És el cas, per exemple, d'actuacions com el desdoblament de l'R3 o soterraments ja previstos. També, la inversió del centenar de trens que en els propers anys s'han d'incorporar a les vies de la xarxa i que estan sent fabricats per Alstom i Stadler i que haurien de ser aportats a l'empresa Rodalies de Catalunya.