La Corporació ofereix classes de ioga durant l’embaràs i el postpart per promoure el benestar físic i emocional
Foto: Coorporació de Salut del Maresme i La Selva
Amb aquesta iniciativa es vol oferir un acompanyament més global a les dones en un moment de grans canvis físics i mentals. La iniciativa va arrencar a principis del 2023 i ha tingut una bona acollida, fins ara hi han participat 49 dones i s’han realitzat 29 classes. L’activitat s’ofereix a l’inici del tercer trimestre d’embaràs a les dones que acudeixen a les consultes d’atenció a la salut sexual i reproductiva de la Corporació per al control gestacional.
Elisenda Garsaball, llevadora de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i instructora de ioga, és la professional que va arrencar aquesta iniciativa i qui la condueix. “El ioga ofereix múltiples beneficis: tranquil·litat, calma, coneixement del cos i connexió amb una mateixa, i en conseqüència enfortir el vincle amb el teu nadó. També permet mantenir-te activa i en forma i alleuja les molèsties físiques que apareixen durant la gestació i en postpart ajuda a integrar, des de la tranquil·litat, el canvi que representa l’arribada d’un nadó”, explica.
Des que es va posar en marxa el gener del 2023 i fins a finals de setembre (període del qual es disposa de dades) han estat 49 dones les que s’hi han sumat i s’han realitzat 29 classes (les dades recullen tant les dones en prepart com postpart) i cada sessió ha comptat amb una mitjana de 6 dones.
Com participar en l’activitat
De l’activitat se n’informa a les consultes d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de la Corporació, des d’on es fa el control gestacional. El ioga està adreçat a totes les dones que inicien els cursos de preparació al part durant el tercer trimestre d’embaràs (a partir de la setmana 27 o 28) i a les que ja han parit i es troben en el postpart immediat.
S’organitza una sessió setmanal, cada dilluns, d’una hora (de 10 a 11 hores) per a les embarassades i d’una hora i mitja (de 12 a 13.30 hores) per a les mares en postpart, en aquest cas, l’activitat es realitza sense fills. Les sessions, gratuïtes, es porten a terme a la sala de l’Associació de dones de Calella a la Fàbrica Llobet-Guri, gràcies a la cessió d’espai que ha fet l’Ajuntament i l’entitat.
Cristina Torres, cap de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva posa en relleu que amb aquesta iniciativa es busca oferir una atenció més integral a la dona. “A banda de facilitar-li informació teòrica i pràctica a la dona mitjançant els cursos de preparació al part i postpart, també considerem molt important aportar a les dones eines per cuidar la seva salut física i mental i vetllar pel seu benestar en un moment de grans canvis tant per al seu cos com per a la seva ment”. A més, afegeix que és una oportunitat per fer aquesta iniciativa accessible a totes les dones. “Generalment, el ioga s’ofereix en centres privats i aquesta proposta ens permet posar el ioga a l’abast de totes sense distincions”.
Per tal de facilitar el seguiment de les classes s’ha preparat un material gràfic per entregar a les participants durant la sessió i que consisteix en un document on hi ha les diferents sèries amb un conjunt de postures (asanas) que es porten a terme durant la sessió. Com a curiositat les dones que apareixen en el fulletó han estat mares que han participat d’aquesta iniciativa i han volgut col·laborar en l’elaboració d’aquest material didàctic. D’aquesta manera totes les dones poden seguir amb facilitat els moviments i fins i tot poden consultar el material en format digital per continuar practicant.