Vés al contingut
1

Marisol Rondinel, llevadora: «Cal donar el pit fins que la mare i el nadó ho vulguin»

 

 

Escolta AQUÍ l'entrevista

 

 

«Cal donar el pit fins que la mare i el nadó ho vulguin». Així ho ha dit a Ràdio Pineda la llevadora de l’Hospital de Calella i del CAP de Canet Marisol Rondinel. La llevadora recorda que la OMS recomana la lactància materna exclusiva els primers sis mesos de vida del nadó. Ha parlat dels molts beneficis que aporta a la salut, tant de la mare com de l’infant.

La llevadora ha explicat que a partir dels sis mesos i fins a l’any de vida del nadó, la llet materna és la base de l’alimentació però ja podem començar a introduir alimentació sòlida.

La llevadora de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha estat una de les promotores de la formació que han fet fan els i les professionals de la CSMS per afavorir la lactància materna. L’objectiu és tenir professionals formats per aconseguir lactàncies d'èxit, i que les mares no abandonin.

 

 

L’equip de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha promogut la formació dels professionals en matèria de lactància materna per tal que mares i nadons aconsegueixin tenir una lactància exitosa. Una formació que faran un cop a l’any amb l’objectiu de capacitar-los per ajudar i acompanyar a les mares durant el període de la lactància materna.

En aquesta primera edició hi han participat un total de 40 professionals, tant de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva com també d’alguns centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS). Hi han participat infermeres de la planta de maternitat, dels ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva), llevadores i auxiliars d’infermeria, i fisioterapeutes i ginecòlegs.


 

Pas en l’actualització dels professionals sanitaris de la Corporació en lactància materna


 

  • Un dels principals objectiu és tenir professionals formats per aconseguir lactàncies exitoses i que les mares no abandonin

  • L’OMS recomana l’alletament matern exclusiu durant els primers sis mesos de vida dels nounats pels beneficis que comporta

L’equip de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha promogut la formació i actualització dels professionals en matèria de lactància materna perquè disposar de professionals actualitzats en aquest àmbit és molt important per tal que mares i nadons aconsegueixin tenir una lactància exitosa. Marisol Rondinel, llevadora de la Corporació i consultora internacional de lactància IBCLC (Consell Internacional de Certificació de Consultors de Lactància), ha estat la impulsora de la primera edició d’aquest curs.

Cada vegada més, l’evidència científica demostra els beneficis que té l’alletament matern en el nadó, la mare i la salut pública. La llet materna és l’aliment més saludable en la infància i ajuda a prevenir malalties a curt i llarg termini tant a la mare com al nadó. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres organismes nacionals i internacionals recomanen l’alletament matern exclusiu durant els primers sis mesos de vida dels nounats. Posteriorment, fins als 2 anys o més, els lactants haurien de continuar amb la lactància materna, complementada amb altres aliments nutritius (OMS, 2011).

Precisament, donada la importància que té el foment de la lactància materna entre els nadons, Rondinel sosté que “sovint la falta d’actualització teòrica i pràctica en lactància materna dels professionals sanitaris és una barrera important per a l’inici i el manteniment d’aquesta”, per aquest motiu, actualitzar coneixements, i també treballar en la unificació de criteris pel que fa a l’avaluació i el suport a la lactància és cabdal per tenir lactàncies exitoses i millorar la salut maternoinfantil.

En aquesta primera edició de la formació titulada Curs d’actualització teòric i pràctic en lactància materna hi han participat un total de 40 professionals tant de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) com també d’alguns dels centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) que hi ha al territori. El perfil majoritari ha estat el d’infermeria amb professionals de la planta de maternitat, dels ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva), també hi han participat llevadores i auxiliars d’infermeria, així com fisioterapeutes o ginecòlogues.

La formació teòrica pràctica ha abordat tots els aspectes de l’alletament, des de la història, l’anatomia i la fisiologia, a la influència del tipus de part en l’alletament, les diferents postures per donar el pit o les tècniques d’extracció i conservació de la llet, a més de poder comptar amb mares i nadons per aplicar els coneixements apresos. I també s’ha portat a terme una sessió de pràctiques incorrectes per millorar el dia a dia amb la mare i el nadó. Aquesta que ha estat la primera edició ha estat molt ben rebuda, de manera que des de l’equip de llevadores ja s’està treballant en una segona edició per poder continuar formant més professionals en aquest camp.