Vés al contingut
1

El ple de Pineda rebutja la moció d'ERC-JxP pels drets de totes les persones estrangeres empadronades a votar a les municipals.

 

Escolta AQUÍ el ple

 

El ple debat una moció d'ERC-Junts x Pineda «per demanar garantia del dret a vot, actiu i passiu» PSC i Junts voten en contra, i qualifiquen la moció d'«oportunista», i també «irrealitzable» perquè depen d'una llei estatal. Pineda En Comú va votar a favor.

 

Per ERC el dret a triar i ser elegit, forma part del conjunt de drets civils i polítics. Consideren que cal desvincular els drets de la ciutadania de la nacionalitat i vincular-ho a la residència. La moció recull que al voltant del 15% de la població no té reconegut el dret a vot en les eleccions municipals. Ho va explicar en el ple el regidor d'ERC-JxP, Hugo Ernesto Guffanti

 

PSC va votar en contra

La regidora Sílvia Biosca va dir que és «una proposta electoralista, que no té recorregut legal perquè no es pot equiparar el dret a vot a només l'empadronament». Va dir també que estava a més «poc treballada, ja que el cens està tancat i no es pot canviar la legislació, i cap país democràtic vincula el dret a vot només a estar empadronat». També va dir que cal una reciprocitat amb altres països.

 

Pineda En Comú va votar a favor

El regidor Marcos Ortega va dir que aquesta moció és només «una declaració d'intencions», però que estan d'acord en que s'han de donar facilitats per participar a tota la ciutadania, tot i que s'hauria d'estudiar bé com es fa

 

Junts va votar en contra

La regidora Noemí Llorens va dir que la moció és una declaració d'intencions, perquè la proposta és ara per ara, irrealitzable. També va dir que «a Pineda hem de ser realistes, i no es pot canviar això des del municipi, ja que es tracta d'una llei estatal, la LOREG. Va defensar també una nova llei catalana.