La Diputació de Barcelona invertirà 39,4 milions d’euros en ajudes a la gent gran que vol viure a casa
L’objectiu és que les persones grans puguin viure el màxim de temps possible al seu domicili gaudint de serveis assistencials a la llar, potenciant la seva autonomia i la qualitat de vida al seu entorn més pròxim.
-
També s’ofereix suport a les persones cuidadores no professionals que atenen persones properes.
-
La inversió global del mandat se situa en 151 milions d’euros.
Servei Local de Teleassistència
Una de les principals línies de suport es la digitalització del servei local de teleassistència i la incorporació de tecnologies de cures al 60% de les llars, amb un finançament global de mandat de 57,6 milions d’euros. Segons ha explicat aquest dimarts la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, en aquest procés de digitalització «s’incorporaran elements que ens permetran ser proactius i prevenir situacions de risc de persones que estan soles o amb dificultats per ser autònomes».
Innovació: Tot un sensor
La Diputació de Barcelona impulsa projectes pioners per avançar en la tecnologia de cures, com el nou sistema de monitorització “Tot en un sensor”. Es tracta d’un paquet de sensors de temperatura, d’humitat i de presència, entre d’altres, que en un sol dispositiu monitoritza moviments, acceleració, humitat, etc. sense gravar ni so ni video, essent zero invasiu. Tota la informació recollida permet detectar canvis de comportament com a possibles indicadors de situacions de risc, i possibilita la intervenció ràpida en cas de necessitat. Avui 100 persones usuàries de Badia del Vallès, Sabadell i Ripollet tenen sensors no invasius gràcies al projecte, amb un pressupost de 3,3 milions d’euros. La previsió és tenir 9000 sensors en 3000 llars al 2024.
Arranjament i millora d’habitatges
Una altra de les línies de suport és el programa d’arranjament d’habitatges, amb obres de millora en banys, cuines o estances de la llar per garantir l'accessibilitat i la qualitat de vida als domicilis de les persones grans. Des del 2019 s’han fet 1.500 arranjament a llars de 3.000 persones de 267 municipis i a finals de 2023 se n’hauran realitzat 3.000. La inversió pel 2023 serà de 2 milions d’euros i la global del mandat ascendeix a 8 milions d’euros.
Programa Nexes
El programa Nexes d’atenció a la soledat no desitjada de persones grans és un altra de les línies de suport a destacar. La finalitat del programa és detectar persones grans que es troben en situació de soledat no desitjada per tal de facilitar-los suport per revertir aquesta situació i millorar el seu benestar, fomentant la seva participació en activitats regulars de lleure al seu municipi amb el suport d’agents socials locals.
Durant el 2021 es va dur a terme la prova pilot d’aquest programa a cinc municipis o ens locals de la província (Igualada, Mataró, Viladecans, Mancomunitat La Plana i Olivella), que va reduir en un 46% dels casos la sensació de soledat. El 2023, el programa s’amplia a 23 ens locals de la província (5 consells comarcals, 1 consorci i 17 ajuntaments), amb un pressupost de 294.000 euros.
Cap a un nou sistema de cures
Aquestes actuacions s’emmarquen el projecte transformador “Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat” que inclou el suport als municipis per proveir recursos i serveis de cures i de suport a les cures, la sensibilització en el valor de la cura i la corresponsabilitat, i l’impuls del coneixement i la innovació social al món local.