Vés al contingut
1

Un grup de pinedencs es mobilitzen per a poder restaurar Sant Rafael

 

 

La iniciativa que porta per nom 'Salvem Sant Rafael' ha sorgit de forma espontània entre un grup de persones que han explicat que «volen buscar formules per a poder restaurar Sant Rafael i la resta de patrimoni de Pineda que està en perill». Segons han fet saber a Ràdio Pineda, «volen evitar més destrucció i deteriorament de patrimoni històric del poble» i per això han tingut com a primera iniciativa una concentració aquest dijous a la Plaça de Catalunya a les 8 del vespre.

Volen manifestar la preocupació per l'enfonsament de l'ermita de Sant Rafael i per l'estat de deteriorament de tot aquell espai natural, entre altres. Els que han tingut la iniciativa han manifestat que no han volgut signar la concentració per fer-ho el més popular possible, i sense ser liderat per cap persona o associació en concret.

La concentració s'ha convocat per aquest dijous a les 8 del vespre a la Plaça de Catalunya de Pineda.

 

1

 

1
Aspecte actual de l'ermita després de desplomar-se el teulat. Foto: Ràdio Pineda

 


 

El tema es debat al Ple Municipal

El tema va ser tractat al torn obert de paraules del ple municipal. Tant ERC com Pineda en Comú han demanat que es facin les accions necessàries per protegir el patrimoni cultural i en aquest cas, restaurar l'ermita. El regidor d'Urbanisme Jordi Masnou, ha dit que «l'Ajuntament de Pineda ja ha demanat un estudi tècnic per avaluar la situació i veure com es pot arranjar el temple». Jordi Masnou ha recordat les tasques de restauració de l'any 2013 gràcies al suport de l'Ajuntament de Pineda i un grup d'entitats però ha dit que «no hi va haver continuïtat» i ha lamentat «el vandalisme que ha sofert l'ermita i els grafits». Ha afegit que «pel que semblava no preocupava la seguretat estructural» però ara s'ha vist que la caiguda del teulat "obliga a pensar què s'hi ha de fer".

 

1

 

1

 

 

1
Fotos de Miquel Oliver.


 

Les darreres tasques de neteja del temple

Les darreres tasques de rehabilitació es van fer el 2013 a càrrec del Cau de Pineda, les ADF's de l'Alt Maresme, i el Centre d'Estudis Arqueològics de l'Alt Maresme amb la col.laboració del XIP i l'Ajuntament de Pineda. En aquella ocasió es va fer una petita actuació al recinte de l'ermita i també es va netejar el bosc d'arbres morts i s'hi van posar 300 noves teules per substituir algunes de les antigues i en més mal estat. També es van netejar completament les parets de guixades i el seu aspecte va millorar força a l'exterior. Després d'aquesta actuació no s'hi ha fet res més i la degradació ha tornat a ser més que notable els darrers anys.


 

És una ermita de titularitat municipal construïda el 1908 a l'estil romànic que es troba en una estat de degradació evident. Ha estat restaurada en diverses ocasions i fins i tot tenia imatges, ornamentacions diverses, una creu i una campana que va oferir el Grup Pa, Vi i Moltó de Calella. Però el 2012 va ser saquejada per darrer cop i des d'aleshores el seu estat d'abandó és cada cop més evident. La imatge de Sant Rafael que era al seu interior està salvaguardada a la Parròquia de Santa Maria de Pineda ja que en el seu moment es va poder recuperar d'enmig de la runa després del saqueig del temple.

 

1
Estat de l'ermita abans de 2012, quan encara tenia campana i reixat a la porta i era neta de grafits. Foto. Parròquia de Santa Maria de Pineda.

 

1
Interior de Sant Rafael abans de patir els atacs vandàlics. Foto: Parròquia de Santa Maria de Pineda


 

1
Imatge de Sant Rafael, restaurat després de patir els atacs de vandalisme el 2012. Va ser portada a Santa Maria per Mossèn Felip Hereu. Foto de Miquel Oliver.


 

1
Ermita de Sant Rafael, pocs abans de caure el teulat. Foto de Maria Riera.