Lluís Tripiana, supervivent de la tragèdia del Balandrau: "Va ser molt dur i ens ha quedat marcat per sempre"
Ara es compliran 21 anys de la tragèdia del Balandrau, al Ripollès, on van morir un total de 12 persones al Pirineu català per aquest fenomen meteorològic. El 30 de desembre del 2000, un fort temporal de vent va acabar amb la vida de 12 persones després d'un matí de bon temps, però el torb es va aixecar de forma violenta, provocant una trampa mortal els excursionistes. Aquell dia altres excursionistes també van morir en altres punts dels Pirineus i s'han donat altres casos mortals.
Un dels supervivents de la tragèdia és Lluís Tripiana que ha estat a Pineda per explicar el seu testimoni. A Ràdio Pineda ha dit que «va ser una experiència molt dura que els ha quedat marcat per sempre» i «va tenir la sort de poder sobreviure».
Lluís Tripiana ha dit que «aquestes xerrades són molt interessants perquè s'ha de tenir preparació per anar a l'alta muntanya i conèixer tots els aspectes que hi intervenen». També ha dit que «cal tenir sempre un pla B per si les condicions són dolentes». Ha dit que «els darrers anys també ha canviat molt l'equipament que es fa servir i la tecnologia».
El seu cas
En el seu cas, va anar amb un amic seu, Enric Llàtzer, a fer una canal de neu al Gra de Fajol, per provar material d'un viatge programat als Andes. La canal és assequible i de fet la van fer sense problemes fins arribar el cim del Gra de Fajol Gran. Ha explicat que «quan van començar a baixar els va sorprendre el torb de cop, amb vents huracanats que els va tombar a terra, i va començar la tragèdia». Ha dit que «en cap moment van intuir res del que passaria».
La situació va ser molt greu i es van desorientar absolutament, fins baixar per la capçalera del Ter, en comptes de baixar cap al refugi d'Ulldeter, per tant, estaven completament desorientats i amb visibilitat nul.la. Tal i com ha dit «no es veien les seves pròpies botes de muntanya, amb un soroll brutal i amb un vent que llençava neu, gel i pedres a tot el cos, amb una sensació que podia ser de 40 graus sota zero».
De baixada cap a Coma de Vaca, el seu company de viatge, Enric Llàtzer es va perdre del grup i va desaparèixer entre el torb. Va tenir la capacitat de fer-se un refugi dins la neu gràcies a les cordes d'escalada i la manta tèrmica i va quedar sepultat a la neu. Els seus companys no el van poder trobar i Lluís Tripiana ha dit que «en aquell moment van tenir la consciència que anaven a morir». Va sobreviure a la nit gràcies a fer-se un refugi sota la neu per mantenir la temperatura a zero graus i no inferior. La recerca de l'endemà el va aconseguir trobar i va salvar la vida. Si no l'haguessin trobat en aquell moment, també hauria mort.
Lluís Tripiana i una altra parella que es van trobar a la muntanya, van poder arribar al refugi de Coma de Vaca, molt lluny del seu destí inicial, però es van poder refugiar i avisar per ràdio als Bombers de Camprodon. Ha dit que «la bona intuïció i actuar amb calma i encert van ser cabdals per salvar la vida».
'Balandrau, infern glaçat'
El documental està basat en el llibre '3 nits de torb i 1 cap d'any' de Jordi Cruz. S'explica quina situació es va donar per acabar en tragèdia, i narra la història a través dels seus supervivents i dels que van participar a les tasques de rescat de l'únic supervivent de la tragèdia. En poques hores, el fred, la neu i el vent van convertir el Balandrau en una trampa mortal. En minuts, les condicions van ser totalment adverses, les condicions més dures de l’Himalaia als Pirineus.
Les acumulacions de neu fresca que hi havia a la zona fruit de les nevades dels dies anteriors van acabar essent un factor clau. En aixecar-se la neu com a conseqüència del vent, es va reduir tant la visibilitat que inclús costava veure’s els esquís i les botes. Es parla de la 'tempesta perfecta'. El Balandrau és un cim situat al ripollès amb una alçada de 2.585m, entre Setcases i Queralbs. És un dels cims més emblemàtics de la zona, i un dels més visitats tant a l’estiu com a l’hivern, ja que no presenta una excessiva dificultat.
Jordi Pérez: «El torb converteix la neu en projectils i perds la visió, quedes cec».
El meteoròleg Jordi Pérez també ha participat a la xerrada sobre el fenomen del torb al Pirineu. Jordi Pérez ha explicat a Ràdio Pineda que «el torb és molt perillós perquè la neu es converteix en projectils i tot es torna invisible amb temperatures de sensació inhumanes». Ha dit que «al Pirineu els canvis de temps són molt perillosos i cal estar sempre atents als avisos de la méteo».
La xerrada amb Lluís Tripiana i Jordi Pérez sobre el fenomen del torb i les formes de prevenir un situació de perill, es va celebrar divendres a la seu del Montpalau Team, al Carrer Puntaires 29 de Pineda.