Vés al contingut
1

Joan Garriga (arqueòleg): «Pineda sempre ha estat un bon lloc per viure i això ja ho sabien els ibers»

Foto de portada. Vall de la Riera de Pineda

Fotos. Pep Basart. Ràdio Pineda

 

Escolta Joan Garriga

 

Joan Garriga ha explicat que les diferents cultures han anat adaptant-se al territori i moltes restes han quedat sepultades sota les noves construccions. Ha dit que «Pineda sempre ha estat un bon lloc per viure, sobretot la Vall de la Riera». També ha dit que «el més probable és que la platja pinedenca hagi anat reculant i per tant, la vall de la Riera hagi crescut en superfície els darrers mil.lenis». També ha demanat la màxima protecció de la Vall de la Riera, i ha advertit dels riscos que té, com ara noves construccions o estructures.

També ha explicat que els pobles ibers eren petites poblacions assentades en zones com ara el Maresme, i en el cas concret de Pineda, al Turó de Montpalau. En queden poques restes perquè la romanització va sepultar la cultura i les futures construccions medievals també han enderrocat les restes que existien fins els nostres dies.

 

Joan Garriga ha explicat els aspectes històrics de l'arribada dels romans a la costa catalana, i per tant, també a Pineda. De forma molt meticulosa ha explicat la seva arribada i els motius per dominar tota la Península Ibèrica amb l'actual Catalunya com a punt geogràfic molt estratègic.

Ha explicat que «la cultura ibèrica es va anar diluint amb la romanització i també degut a diversos aspectes històrics que va fer desaparèixer la seva cultura i la seva organització».

 

1
Turó de Montpalau a l'actualitat.

 

 

1
Vista general de la Vall de la Riera des del Turó de la Guàrdia, a l'actualitat.

 

Pineda va tenir un poblat ibèric, i diverses sitges documentades i un possible assentament. Joan Garriga ha dit que «cada nova construcció sovint s'ha fet damunt d'una antiga, ja que en realitat, són les millores zones per viure i això ha fet desaparèixer moltes restes». Joan Garriga ha dit que «és molt important la conservació de restes arqueològiques» i ha fet esment a les que estan documentades a Pineda i que encara conserva.


La xerrada s'ha fet a Pineda dins del cicle que organitza Mare Nostrum.

 

1


 

Conferències al CCR amb entrada gratuïta

El dia 12 de novembre el professor, advocat i tècnic polític Eduard Ibáñez centrarà la seva conferència en el desaparegut Arcadi Oliveres i la seva passió per la justícia i la pau. Tancarà el cicle de conferències el divulgador astronòmic pinedenc Gilbert Blanken el dia 26 de novembre amb una xerrada sobre estels, planetes i el pati de darrera.