Vés al contingut
1

Sergi Mateo: «El volcà ha esclatat a menys d'un quilòmetre del nostre habitatge i no sabem quan podrem tornar a casa»

 

Fotos. Sergi Mateo Vila

 

Escolta aquí l'entrevista


 

Ràdio Pineda ha entrevistat al pinedenc Sergi Mateo Vila, que viu a La Palma i que està vivint en primera persona l'erupció del volcà que ha esclatat molt a prop de casa seu.


 

Sergi Mateo Vila és un pinedenc que fa sis anys que viu a La Palma, la illa on ha esclatat el volcà del Parc Nacional de Cumbre Vieja. Sergi Mateo ha explicat que algunes carreteres estan tallades i en el seu cas, no pot arribar a casa seva d'on ha estat desallotjat junt amb la seva família. Les classes també han estat anul·lades a les escoles i també les visites als ambulatoris mèdics, entre altres.

En el seu cas, ha dit que «podrà salvar la seva casa però molts veïns ho han perdut tot i molts pagesos també han perdut els camps i les zones per a ramats». Ha explicat que «els veïns de La Palma lamenten que els espectadors de la televisió ho vegin com un espectacle quan en realitat, per ells és una desgràcia» i que trigaran mesos a tornar a la normalitat. Ha dit que «l'explosió ha estat molt a prop de casa seu».

 

També ha dit que «no sap quan podrà tornar a casa però espera fer-ho en unes setmanes». Ara mentrestant, viu a casa d'uns familiars de la seva dona ja que tampoc pot viure en una casa que li va oferir el seu cap de la feina on treballa.

Ha explicat que «saben que viuen en una illa amb volcans actius però no es pensaven una erupció». Ha dit que «el volcà continua llençant foc i en total hi ha 8 boques d'erupció amb lava que desemboca al mar, però baixant a poca velocitat. Això fa que es vagi solidificant i ha augmentat en més de 15 metres l'alçada per on passen els rius de lava. La pròpia illa ha crescut 20 centímetres a causa dels terratrèmols i continuen els moviments sísmics.

A Ràdio Pineda ha explicat que les autoritats «els van avisar que podria haver-hi una erupció aviat i van preparar-se» però no es pensaven que arribés tant aviat. En unes hores van haver de marxar de casa de Los Llanos de Aridane, que és on viu.

 

1

 

1