Vés al contingut
1

Persones del món cultural i universitari, en suport a La Plataforma per la dignificació de la vil·la romana de Calella

Fotos: Plataforma per la Dignificació de la Vil·la Romana

 

Escolta AQUÍ l'entrevista a Joan Juhé

 

La Plataforma per la dignificació de la vil·la romana de Calella han elaborat un Manifest que reclama que es repensi el projecte d'edificació d'una superfície comercial Aldi sobre el jaciment de la vil·la romana del roser, a Calella. El Manifest es fa públic amb l'adhesió inicial de persones significatives, tant del món local com de la resta del territori. De fet, persones rellevants del món universitari, cultural i educatiu hi donen suport. Des de Calella, defensen que és una qüestió que supera l'àmbit municipal i «ha de fer reflexionar sobre què fem i com cuidem el nostre patrimoni».

 

Joan Juhé

Joan Juhé, portaveu de la Plataforma , ha explicat que el jaciment té restes, molt ben conservades, d'una vil·la del segle I dC, integrada en un conjunt arqueològic molt més extens conegut amb el nom de jaciment del Roser-Mujal. Ha explicat que es tracta d'un centre productor vitivinícola que va estar actiu entre els segles I aC i I dC i que, per la seva envergadura atípica, és un dels més importants de la Península Ibèrica.

 

Joan Juhé, professor jubilat de l'Institut Joan Coromines, ha explicat com és el projecte previst i ha fet la comparativa: «És com si damunt les runes d'Empúries pos posessis un supermercat» «El projecte actual conserva les restes, però quedaran sota dos pisos de pàrquing soterrat, un ALDI i pisos»

 

Cal recordar que ha Pineda també hi ha restes romanes, i l'exemple més destacat és l'Aqueducte Romà de Can Cua, que recentment ha aconseguit comprar l'Ajuntament de Pineda per la seva preservació. El manifest i les adhesions es poden trobar al nou web: calellaromana.cat

També han manifestat que l’existència de la vil·la es coneixia des del 2001, i que malgrat conèixer la seva importància, es va procedir a fer una modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal a fi que els terrenys on es troba poguessin ser adquirits per Aldi.

En suport al manifest, i pel que fa a Calella, destaquen dos ex-alcaldes del municipi maresmenc, artistes, arquitectes, arqueòlegs, emprenedores del món del comerç i veïnes vinculades al món de la cultura i l’ensenyament. De fora del municipi, les adhesions inicials compten amb persones com els germans Agustí i Ramon Alcoberro, Josep Maria Terricabras que és fill de Calella o els arqueòlegs Joan Carles Alay i David Garcia i Rubert.

 

1