Pineda En Comú presentarà una moció al ple en suport a la iniciativa per un llei que garanteixi el dret a l’habitatge
Foto d'arxiu
Pineda En Comú a demanda de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Maresme Nord, presenta pel pròxim ple del mes d’abril una moció en suport a una llei que garanteixi el dret a l’habitatge. La presentarà aquest dilluns al ple municipal.
El govern espanyol està preparant l’anomenada 'Llei pel Dret a l’habitatge', i les entitats socials i pel dret a l’habitatge demanen que en aquesta llei es garanteixi el dret a un habitatge digne i assequible, stop desnonament per a famílies vulnerables, ampliar el parc públic de lloguer i sobretot la regulació estatal de lloguers, entre d’altres punts.
Unes demandes imprescindibles que la Llei pel Dret a l’Habitatge incorpori per garantir l’accés a l’habitatge digne.
Text de la moció:
MOCIÓ DE SUPORT A LA INICIATIVA PER UNA LLEI QUE GARANTEIXI EL DRET A L'HABITATGE
Exposició de motius
El Govern està preparant l'anomenada Llei pel Dret a l'Habitatge, l'esborrany entrarà en el Consell de Ministres de manera imminent i es remetrà immediatament al Congrés per al seu debat i aprovació.
Després 42 anys d'absoluta vulneració d'aquest dret humà, considerem que la nova Llei ha de protegir i garantir de manera efectiva el dret a l'habitatge a tot el territori. I en aquest sentit ha de suposar un avanç històric en la cobertura d'aquest dret fonamental.
La crisi habitacional és innegable: més de 32.000 persones pateixen sensellarisme; 12 milions de persones en risc d'exclusió social; més d'1 milió de desnonaments entre 2008 i el tercer trimestre del 2020, moltes famílies afectades amb clàusules abusives i executades amb una legislació contrària als estàndards europeus, sense importar l’existència de menors o persones grans dependents.
A Espanya, el 36,1% de la població destina més del 40% dels seus ingressos al pagament d'habitatge i subministraments bàsics; i altres milers de llars joves ni tan sols poden constituir-se. De fet, únicament el 18,5% de la població entre 18 i 29 anys s'ha emancipat per les enormes dificultats per accedir i mantenir un habitatge estable.
A l'Estat espanyol els habitatges socials representen el 2,5% del parc d'habitatges principals, res a veure amb els percentatges d'alguns països europeus del nostre entorn (Països Baixos 30%, Àustria 24%, Regne Unit 17,6%, França 16, 8%).
La majoria social porta massa anys suportant als que posen els seus beneficis privats per sobre de la vida i la salut de milions de persones. És el moment que les administracions públiques assumeixin la seva responsabilitat i compleixin amb el seu deure de protegir i garantir un dret humà que és bàsic per assegurar la integritat física, la dignitat, l'accés a altres drets fonamentals i el desenvolupament personal que totes ens mereixem .
Per tot l'anteriorment exposat, el grup municipal de Pineda En Comú proposa al Ple de l'Ajuntament de Pineda de Mar l'adopció del següent
ACORD
Donar suport a la Iniciativa ciutadana per una llei que garanteixi el dret a l'habitatge incloent, com a mínim, les següents 8 mesures d'aplicació directa a tot el territori:
La llei ha de garantir el dret a un habitatge digne, assequible, accessible i adequada com a dret subjectiu, garantint que aquesta protecció sigui efectiva i evitant que cap persona pateixi sensellarisme.
Stop desnonaments de persones vulnerables sense alternativa d'habitatge digne i adequat, així com l'obligació de lloguer social estable per als grans tenidors; i en la resta de casos, reallotjament digne i adequat a càrrec dels poders públics.
Assegurar i ampliar el parc públic de lloguer social, com a mínim al 20% del conjunt d'habitatges en vint anys, plantant cara a l'emergència habitacional de forma prioritària.
Regulació estatal de lloguers a preus adequats als salaris de la població a cada zona del territori. Modificació de la llei d'arrendaments urbans per donar protecció i estabilitat als llogaters del conjunt de país.
Garantir els subministraments bàsics d'aigua, llum, gas i accés a les telecomunicacions, per evitar la bretxa digital com a part d'un habitatge digne.
Garantir una segona oportunitat efectiva per a les llars amb deutes hipotecaris i desenvolupar mesures contra el sobreendeutament i els abusos financers i immobiliaris.
Ampliació pressupostària per a l’habitatge social i polítiques socials d'habitatge fins arribar a la mitjana europea de parc públic, destinant, com a mínim, el 2% del pressupost estatal. Assignació d'una part suficient dels fons europeus de recuperació a aquest objectiu.
Participació activa de la població en tota la política d'habitatge i urbanisme.
És imprescindible que la Llei pel Dret a l'Habitatge incorpori aquestes demandes d'afectades i societat civil, que afecten a la dignitat de les persones i als Drets Humans, blindi les legislacions autonòmiques més progressistes i doni compliment d'una vegada al PIDESC i als dictàmens de Nacions Unides i dels Tribunals Europeus, sense retardar la seva aplicació a desenvolupaments normatius posteriors.