L'Ajuntament de Pineda du a terme un tractament fitosanitari als arbres de la trama urbana de la població
Forma part de la gestió integrada de plagues i es farà un tractament a diversos carrers i places de Pineda. L'actuació s'ha fet avui a primera hora del matí.
Pel que fa als cítrics, estan afectats per dues plagues; Planoccocus citri (caparreta cotonosa) i aleurothrixus floccosus (mosca blanca del citric).
La primera plaga està controlada gràcies al "cryptolaemus montrouzieri", un coleòpter que es menja la caparreta cotonosa i que manté la plaga per sota dels nivells tolerables.
La segona plaga no està podent ser controlada per cap depredador natural i és per això que es fa necessari fer un tractament fitosanitari per reduir la plaga i poder ser controlada de manera natural.
Es dedica la majoria d'esforços en la prevenció i el monitoratge de totes les plagues, potenciant i creant hàbitats per afavorir la presència de fauna auxiliar que ens controlen les plagues amb l'anomenada lluita biològica.
Setmanalment es fa un informe a on es detallen els diferents tipus de plaga i la seva afectació així com la presència o no de fauna auxiliar i quin control exerceixen sobre la plaga.
Segons els tècnics i amb aquests informes, es prenen les decisions quant a les actuacions i tractaments de les plagues, que poden anar des de fer un rentat amb sabó potàssic, afavorir la presència de plantes refugi dels depredadors i com a últim recurs fer un tractament fitosanitari.
En el cas dels citrics, finalment s'ha cregut oportú fer un tractament amb Limocide per reduir la població de "aleurothrixus".
Amb la lluita integrada l'objectiu no és mai eliminar la plaga, sinó reduir-la a uns nivells tolerables que no causin molèsties als ciutadans i que no perjudiquen la planta.
El Limocide és un producte autoritzat en agricultura ecològica i és un fitosanitari anomenat "de residu 0" Aquest tipus de producte és molt compatible amb la fauna auxiliar (com ara el cryptolaemus) que ens ajuda a controlar la plaga.
Des de l'any 2012, hi ha un reial Decret (el 1311/2012) que redueix dràsticament la utilització de productes fitosanitaris a la via pública i que ens reforça la idea de seguir treballant amb la lluita integrada com a metodologia per la prevenció i control de plagues.