Vés al contingut
1

#RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal et descobreix el naixement del Carrer de la Vila

Fotos i text de l'Arxiu Municipal.

 

A la plaça Catalunya hi desemboquen cinc carrers (c. Major, Ciutadans, de Mar, carreró de la plaça i carrer de la Vila). D’aquests cinc, el que és de creació més moderna és el carrer de la Vila (1).

 

1
 

Aquest es va crear mitjançant l’enderroc d’una casa propietat de Valentí Comas Mulet (2) al gener de 1937, en plena Guerra Civil.

 

1

 

A l’acord de Ple del dia 24 de gener de 1937 es va decidir posar el nom de 19 de juliol al nou carrer que s’havia obert, en record al dia que l’exèrcit republicà va respondre al cop d’estat militar del 18 de juliol de 1936.

L’obertura del nou carrer significava la unió del centre antic del poble amb el creixement urbanístic que existia des de feia uns anys amb el carrer J.M. Bertomeu, Jaume Balmes i la Biblioteca Popular.


Acabada la Guerra Civil, a l’abril de 1939, el règim franquista va comportar el canvi de nom de carrers i places. Un d’aquests carrers va ser el de 19 de juliol, que va passar a nominar-se carrer José Calvo Sotelo, en record al que fou ministre d’hisenda durant la dictadura de Primo de Rivera, i mort al 1936 abans d’iniciar-se la Guerra Civil, sent així considerat protomàrtir pel règim franquista (3 i 4).

 

1
 

 

1

A partir de la fi de la dictadura franquista, en el cas de Pineda va ser al 1979, molts dels carrers i places que tenien noms de personatges i gestes franquistes van canviar novament de nom. Així doncs, el carrer José Calvo Sotelo va passar a nominar-se carrer de la Vila.


 

Tot i els canvis de nom del carrer de la Vila, la seva funció inicial de comunicar el centre antic de la vila amb l’obertura de nous carrers i places va persistir. La plaça de les Mèlies va esdevenir el nou centre del poble on es van instal·lar botigues de souvenirs, restaurants i gelateries (5).

 

1

 

Al propi carrer de la Vila també s’hi van instal·lar establiments comercials prou coneguts a l’època com eren el bar El Relicario (6) i els souvenirs Record Pineda (7).

 

1

1