Vés al contingut
1

Ple de maig 2020: liquidació del Pressupost Municipal 2019 i marcat per la crisi del COVID-19

Pots VEURE AQUÍ el Ple Municipal

 

El ple de l'Ajuntament d'aquest dilluns ha presentat la liquidació del pressupost general de l’Ajuntament de Pineda, de l’Organisme Autònom Fundació Pública Joan Josep Tharrats i de l’empresa municipal Via a Punt SL de l’exercici 2019. El punt el va explicar el regidor d'Hisenda Javier Aguirre. El resultat pressupostari de 2019 és d'un import positiu de 2.292.745€ i un romanent total de tresoreria de 7,5 M€.

 

El punt no es va votar, però cada formació política va donar el seu punt de vista. En nom d'ERC-JxP, el regidor Francesc Gil va manifestar que aquest punt, "més que un pur formalisme, hauria de passar com un punt de l'ordre del dia per la importància que té". Va dir que la xifra del romanent "recull partides i feines que no s'han executat". A banda d'això, va defensar que l'Estat permeti que es pugui disposar de tota la xifra del romanent, ja que dels 2,5 M€ de lliure disposició, l'estat només permet gastar uns 500.000€.

 

El regidor portaveu de Pineda En Comú, Marcos Ortega, va dir que, com en anys anteriors, hi havia baixa execució del pressupost. I va demanar més partides i despesa nivell global partides per diferent polítiques socials

 

La regidora portaveu d'En Marxa Junts Per Catalunya, Noemí Llorens, va posar de manifest que el romanent suposa el tancament d'un any en què ells encara no tenien presència a l'Ajuntament durant tot l'exercici, i va valorar positivament la feina tècnica d'Intervenció i Tresoreria.

 


 


 

Altres punts del ple de maig

El ple va aprovar per unanimitat la personació de l'Ajuntament com acusació popular en la fase de judici oral _Audiència Provincial de Barcelona/procediment 14/2020-A en el cas d'un nadó presumptament maltractat i mort a Pineda el gener de 2019, uns fets que van causar consternació a la població.


 

El ple municipal també va aprovar el Pla de Verificació, que arribava a la seva aprovació definitva, segons va explicar el regidor d'Urbanisme, Santiago Macip


 

El ple va aprovar per unanimitat la ratificació de la segona convocatòria de subvencions per empreses, persones autònomes i famílies que s'han vist afectades amb una reducció d'ingressos per la crisi del Covid19. La regidora Sílvia Biosca va explicar alguns dels canvis: "Es permet presentar també, no només l'abril, sinó també encara els ajuts del març. I en la línia d'empreses ha canviat que les empreses que els han denegat ajuts d'altres administracions i ara els poden demanar també a l'Ajuntament, per compensar pèrdues de març i abril. Es pot tramitar via telemàtica i per correu administratiu."

ERC-JXP a favor. La regidora portaveu d'ERC-JxP, Mònica Palacín, va recordar que en el ple passat es van abstenir perquè hi van veure "un seguit de mancances, com el fet que els ajuts no siguin compatibles amb els que donen altres administracions", però va valorar que molts aspectes en les bases s'han concretat i millorat, o bé s'han esmenat. Per això van votar a favor

Pineda en Comú a favor. El regidor portaveu, Marcos Ortega, va recordar que ja van votar a favor en el ple passat i que ara estaven satisfets de les millores. Va demanar si es faria una tercera línia d'ajuts, després d'aquesta convocatòria.

En Marxa-JxCat a favor. La regidora portaveu, Noemí Llorens, es va mostrar satisfeta de les millores que s'havien aportat i va demanar que es segueixi en aquesta línia d'ajuts a empreses i famílies..

La regidora Sílvia Biosca va voler fer també un aclariment: "Les persones incloses a un ERTE no estan excloses de demanar-ho, tot al contrari. Per exemple, si els han retallat el salari ja és un motiu per demanar-ho". També va aclarir que "hi ha ajudes que sí son compatibles, com la de 200€ de la Generalitat. Només s'havien exclòs els que han rebut ajudes de l'Estat o la Generalitat, però si finalment se'ls ha denegat, ara es poden presentar a la de l'Ajuntament.

El Ple va aprovar la disposició que farà possible la reducció de la quota total anual o de temporada de les terrasses de bars i restaurants, que serà proporcional a la impossibilitat del dret d'aprofitament sense que existeixi cap límit màxim. El regidor Santiago Macip va explicar que encara hi ha peticions d'ampliació o de posar terrasses d'establiments que no en tenen.

ERC va votar a favor, però va demanar que no es cobri la taxa d'ocupació de via pública, així com la taxa d'ocupació de les guinguetes. Pineda En Comú es va abstenir, i va demanar també que es bonifiqui al 100%. En Marxa JuntsxCat a favor, va dir que és una millora i que la crisi colpejarà a molts establiments, i negocis, com són els establiments que tenen terrasses o els que la volen demanar.

Xavier Amor va aclarir que el debat l'havien tingut, però va aclarir que això és una mesura pels que tenen terrassa, però que han de pensar en tots "els que tenen terrassa i els que no tenen", i per això van decidir bonificar el rebut de les escombraries que afecta a tots els negocis.


 

El ple de l'Ajuntament de Pineda va començar amb un minut de silenci per les persones que han mort a causa del COVID 19. El ple va ser telemàtic.

 

Mocions d'ERC-JxP i torn obert de paraules

 

ERC-JxP ha presentat una moció per «aplicar i reforçar el dret a l'empadronament sense domicili fix». La moció demana l'empadronament sense domicili de les persones en situació vulnerable. Segons ha dit aquest grup municipal, la moció no vol protegir els 'okupes' sinó dels homes i dones en situació irregular però que tenen cura de les famílies, o de la gent gran i de persones que treballen en el sector de l'agricultura. La moció no va tirar endavant ja que el PSC no la va votar favorablement i també En Marxa-Junts per Catalunya, amb l'argument "que ja s'està fent el que demanen". Pineda en Comú la va votar favorablement. També ha presentat una segona moció sobre la flexibilitat de les regles fiscals. La moció va rebre els vots favorables de tots els grups municipals.


 

En el torn obert de paraules, ERC-JxP va advertir que les entitats culturals, cíviques o esportives en general, patirà les conseqüències de la Covid19 i també patiran les dificultats econòmiques que se'n deriven i per tant, els caldrà suport també en el sentit econòmic. L'equip de govern va estar d'acord en el sentit global de la reflexió. També van demanar suport als joves i als infants i van preguntar per quines polítiques es duran a terme les properes setmanes i va demanar «fer un treball de carrer amb els propis joves i també advertir-los de les normes que cal seguir». ERC-JxP també va dir que els veïns de Les Creus adverteixen del pas de camions de gran tonatge pel barri i això genera algunes queixes entre els veïns. L'equip de govern va dir que «estan sobre del tema i s'estan buscant alternatives».


 

Van preguntar pels mercats setmanals i van demanar treballar en les mesures per a poder fer els mercats setmanals de forma completa i recuperar així tots els serveis i parades progressivament. Per últim, ERC-JxP va fer referència a la sentència del TSJC que obliga a la Generalitat a pagar a diversos ajuntaments una part de les quotes de les llars d'infants municipals, com és el cas de Pineda. En la intervenció van demanar que l'Ajuntament de Pineda també exigeixi al Govern espanyol que pagui els ERTO's que no ha pagat fins ara, i ho faci amb la mateixa contundència amb la que demana que la Generalitat pagui els seus deutes pendents.


 

El regidor portaveu de Pineda en Comú, Marcos Ortega va demanar més informació sobre la forma d'acollir-se a les ajudes i com fer les sol.licituds. També ha preguntat sobre les taxes que han de pagar els paradistes del mercat, i si el govern municipal el podrà reduir ja que no han pogut muntar parada en les darreres setmanes. També va preguntar per les previsions turístiques i va demanar si el govern pinedenc ha tingut contacte amb el sector per a poder reobrir els hotels i si hi ha possibilitat que tiri endavant la temporada encara que sigui en part. Marcos Ortega també va preguntar pels casals d'estiu i va preguntar si s'ha coordinat amb les entitats la possibilitat de dur-los a terme, o quins espais podran fer servir o de poder cedir espais diferents així com la possibilitat de beques per a les famílies que ho necessitin.


 

La regidora portaveu d'Enn Marxa-Junts per Catalunya, Noemí Llorens, va demanar sobre quines ajudes s'han fet per transferència directe i ha dit que «és important tenir-les en compte i va demanar el màxim d'informació i que sigui àgil per les persones que ho necessitin. També va preguntar per les guinguetes d'estiu i va dir que «el pla iniciar era instal.lar-les al passeig de mar però no a la sorra». La regidora Noemí Llorens ha preguntat «quin criteri es fa servir ara davant les obres que s'estan duent a terme aquests dies i com s'ha de definir la façana marítima de Pineda».

L'alcalde ja ha informat també que un parell de guinguetes s'instal.laran aquest estiu a la zona habilitada inicialment per les guinguetes, a tocar de la via del tren.

Noemí Llorens també ha preguntat pel pla per fer front a la crisi del Covid19.

.