Vés al contingut
2

La meitat dels joves de 15 a 17 anys desatenen les seves obligacions per estar connectats a xarxes socials, tv i videojocs

L'alcalde, Xavier Amor, i el diputat de Salut Pública i Consum, Enric Llorca.

Escolta AQUÍ l'entrevista

 

La meitat dels joves d’entre 15 i 17 anys desatenen les seves obligacions per estar connectats a xarxes socials, televisió i als videojocs. Així es desprèn de l’enquesta d’hàbits de salut dels alumnes de 4t d’ESO de Pineda 2019 realitzada per la Diputació de Barcelona a 159 joves dels tres instituts (Pineda, Coromines i Euclides). L’enquesta explora la percepció de l’estat de salut, els hàbits d’alimentació, la sexualitat, l’estat d’ànim i les relacions socials i interpersonals dels estudiants de 4art d’ESO de Pineda de Mar. Així mateix permet conèixer aspectes relacionats amb el lleure, el consum de tabac, d’alcohol i d’altres substàncies i dades relatives a accidents i mobilitat.

 

Dades preocupants

Un 26% de les noies manifesta haver patit assetjament sexual i un 20% de les noies manifesta haver patit maltractament psicològic. un important nombre de joves fumen habitualment, més de la meitat beu alcohol els caps de setmana; i una quarta part de les noies han provat el haixix o la marihuana. El 44% reconeix haver-se emborratxat en alguna ocasió.

Les dades recollides han de servir per treballar aquests aspectes amb els joves. Ho ha dit Enric Llorca, Diputat de Salut Pública i Consum, que ha participat en l'acte. «els resultats són molt importants per disposar de coneixement rigorós i actualitzat per millorar les actuacions de promoció i educació de la salut dels joves del municipi». Per la seva banda, l'alcalde, Xavier Amor subratlla la importància d’aquesta enquesta per orientar de la millor manera possible els recursos de les institucions en l’educació dels nostres joves.

 

Altres resultats de l'enquesta


Segons es desprèn dels resultats, l'activitat preferida dels nois el cap de setmana és jugar a videojocs (57,5%), no tant de les noies que ho és escoltar música (47,7%). La segona activitat més practicada és l’ús de les xarxes socials (35% tant en nois com en noies) i mirar la televisió (35% aprox). Relacionat amb l’ús d’internet, l’enquesta també preguntava què deixaven de fer per connectar-se a internet: un 54% dels joves manifestaven que quasi sempre o sempre desatenien les seves obligacions per estar connectats. Quan parlem d’activitat d’oci o relacionar-se amb amics aquestes dades varien significativament: gairebé un 80% dels joves mai o quasi mai deixen de fer una activitat d'oci per estar connectats.


 

L’enquesta també permet conèixer com viuen els joves el lleure, i en especial, l’oci nocturn i el consum de substàncies addictives, ja que un important nombre de joves fumen habitualment, més de la meitat beu alcohol els caps de setmana; i una quarta part de les noies han provat el haixix o la marihuana. Així, pel que fa al consum de tabac, hi ha diferències per sexe: el 75% dels nois diu no haver fumat mai, mentre que a les noies només és el 52%. I respecte al consum d'alcohol es desprèn la mateixa tendència: el 58% dels nois confessen haver begut algun cop i les noies el 74%. D'aquests el 44% s'ha emborratxat en alguna ocasió.


 

Pel que fa als hàbits en alimentació: la meitat dels joves esmorzen cada dia en sortir de casa, però un 15% de nois i un 20% de noies no ho fa mai. I respecte als hàbits de descans, el 50% dels joves dormen menys de 7 hores diàries.


 

Els resultats han estat presentats coincidint amb el Dia Mundial de la Internet Segura i també ha comptat amb la participació del regidor de Salut, Santiago Macip, i la Tècnica de Promoció de la Salut i prevenció de Drogodependències, Mar Latorre.

 

 

presentació