Vés al contingut
1

Els danys del temporal al Maresme es xifren en 40M€ i a Pineda al voltant dels 3M€

Foto: CCM

 

Escolta aquí l'entrevista

 

S'ha celebrat un Consell d'Alcaldes del Maresme per tractar i fer balanç del temporal a la comarca. La 1a Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Pineda, Sílvia Biosca ha representat Pineda i ha dit que «la valoració és alarmant, sobretot pel que fa als danys a la comarca i especialment al nord i a la llera de La Tordera». També ha dit que «les conseqüències van ser menors gràcies als serveis d'emergència de tota la comarca». Sílvia Biosca ha dit que «a Pineda la valoració de danys són cada cop més alts», i superen la primera xifra estimada de l'Ajuntament que era de 2,3 milions d'euros. Sílvia Biosca ha afegit que «cal decidir com es comença a arreglar la façana marítima ja que la Setmana Santa està a tocar i cal prendre mesures urgents per endreçar mínimament el litoral».

 

També ha dit que «la situació és més greu en el cas de pobles de la llera de La Tordera, ja que ens alguns punts ni tant sols s'hi ha pogut entrar a hores d'ara». Ha afegit que els danys són més importants a l'Alt Maresme. També es va tractar aspectes com ara la millora de les comunicacions en tren cap a Girona i Barcelona. Recordem que la línia RG1 queda tallada a Malgrat ja que la riuada es va emportar el pont que passa per la Tordera.

 

El Consell d'Alcaldies ha fet una primera aproximació als danys que el temporal va deixar la setmana passada al Maresme. Encara s'estan comptabilitzant desperfectes, però ara per ara ja se superen de llarg els 40 milions de pèrdues i en aquesta xifra no està recollit el cost dels 2 ponts que es van esfondrar a Malgrat de Mar. Les alcaldesses i alcaldes del Maresme demanen ajuts urgents per poder restablir la normalitat el més ràpid possible, però van més enllà i posen sobre la taula la necessitat de redissenyar infraestructures i canviar polítiques per minimitzar l'elevada exposició que té el Maresme en un moment d'emergència climàtica.


L'afectació en les 30 poblacions del Maresme ha estat molt desigual i les poblacions més castigades han estat Malgrat de Mar, Tordera i Palafolls. Entre els 3 superen amb escreix els 25 milions de pèrdues, una quantitat que es veurà incrementada els propers dies quan es pugui accedir a totes les zones que encara són impracticables.

Els responsables municipals han expressat la necessitat de poder obtenir ajuts urgents i han criticat que encara no s'han rebut les compensacions pels danys ocasionats pel temporal del passat octubre. En aquest sentit, les alcaldesses i alcaldes han coincidit que cal fer una inversió paral·lela replantejant-se  el model territorial i seguint les indicacions dels experts que adverteixen de la vulnerabilitat del Maresme davant els efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, han consensuat diferents línies d'actuació, entre elles la reivindicació del territori de traslladar la via del tren del front marítim, el desplegament d'un model de transport eficaç per carretera i la intervenció en les rieres de la comarca.

El president del Consell Comarcal del Maresme, Damià del Clot, ha advertit que la manca d'inversió en les infraestructures bàsiques ha portat el Maresme al límit. "Som la quarta comarca catalana més poblada i ha arribat el moment de dir prou. No pot ser que tots els projectes de millora del territori quedin en el calaix com ha passat amb el del trasllat del tren. Si totes les administracions no ens posem a treballar conjuntament, qualsevol dia ho lamentarem. Els temporals i les onades no entenen de competències administratives".