Vés al contingut
bunquer pineda de mar

L'historiador Adrià Cabezas explica a Ràdio Pineda la funció dels búnquers del Maresme durant la Guerra Civil

Foto: Búnquer de la Platja dels Pins. Foto de Joan Pujades del 1992.

 

Escolta AQUI l'entrevista

 

Aquests diumenge s'ha inaugurat una exposició al Museu de la punta d'Arenys de Mar, amb el nom 'Enemic a la vista! La defensa de la Costa del Maresme 1936-1939' durant la Guerra Civil. S'hi detallen aspectes molt interessants sobre les tropes republicanes i sobre les franquistes i es fa especial esment dels 'nius de metralladores' o també coneguts popularment com a 'búnquers'. En el cas de Pineda n'hi havia dos, però un va desaparèixer per la força del mar, i era a la Platja dels Pins. L'altre està soterrat sota la sorra, a la Platja de la Riera i de tant en tant sobresurt, sobretot en casos de llevantades.

L'historiador i comissari de l'exposició és Adrià Cabezas, que ha dit que «la comarca tenia 64 nius de metralladores com a sistema de defensa per evitar desembarcaments franquistes». Ha explicat que mai no hi va haver grans dotacions de soldats, i eren supervisats per milicians o vigilants que feien rondes al llarg de tota la costa del Maresme. Ha afegit que sovint, disposaven de material militar obsolet i que «ni tant sols servia per disparar». Es van fer servir poc, ja que no va existir cap desembarc i només val destacar algunes bombardejos del vaixell 'Canarias' del bàndol franquista i que en una ocasió també va llençar bombes sobre Pineda.


Pel que fa als búnquers de Pineda o Santa Susanna, ha explicat que era el model 'A' i es va construir un niu de metralladora cada quilòmetre al llarg de tota la costa de la comarca. Adrià Cabezas ha fet una tesi doctoral sobre aquesta temàtica i ha afegit que quan el règim franquista es va fer amb el poder, va aprofitar aquestes instal.lacions perquè va tenir por d'un desembarc aliat, ja que es va alinear amb Hitler i Mussolini.

L'exposició es pot veure tot el 2019 i l'entrada és gratuïta, al Museu de la Punta d'Arenys de Mar. Quan entreu, hi trobareu una sorpresa i per un moment, viureu l'experiència de ser un vigilant en un búnquer.

Adrià Cabezas forma part del Grup de Recerca i Investigació d'espais de la Guerra Civil (www.griegc.com).

1
Búnquer de Santa Susanna

 

1
Niu de metralleta a Arenys de Mar
1
L'exposició es pot veure tot el 2019 a Arenys de Mar.