Pineda commemora el Dia Mundial sense Tabac
L'Ajuntament de Pineda i l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) s'han adherit a la XVII Setmana Sense Fum i l’objectiu és sensibilitzar la ciutadania de la importància de no fumar, o en el cas dels fumadors, abandonar l’hàbit del tabac. Els lemes per aquest any 2016 són: ''L’entorn és de tots, gaudim-lo sense fum!'' I també, ''Decideix-te a deixar de fumar, avui és el dia''. El regidor de Salut, Santiago macip, ha destacat que ''el tabaquisme s'emporta vides'' i que no deixaran de treballar en la campanya Pineda sense Fum des de l'Ajuntament i també des de l'ambulatori. Santiago Macip, que és també metge de l'ABS ha animat a qui vulgui deixar de fumar, a demanar ajuda al seu metge de capçalera. Justament, l'experiència de Pineda ha estat proposada com a model a la VI Jornada de la Societat Catalana d'Atenció i Tractament del Consum del Tabac que es va celebrar el mes de febrer al CaixaForum Barcelona. El regidor de Salut i metge, Santiago Macip, va parlar de l'experiència 'Pineda sense fums' arran de la campanya de salut comunitària que s'ha fet a la població i va destacar l'experiència de Pineda com un model exportable a d'altres municipis.
En el cas de Pineda, s'han fet diverses activitats com ara accions a les escoles i tallers de prevenció de consum de tabac a 6è curs de primària. Els alumnes també han participat al concurs de cartells sense Fum i s'han fet diverses activitats als instituts. A la Fira d’Entitats del cap de setmana, els sanitaris han practicat coximetries i han donat assessorament per deixar de fumar. La infermera referent de tabaquisme de l'ambulatori de Pineda Rosa Blanca Muñoz, ha volgut posar en alerta als pares que fumen perquè prenguin consciència que els nens estan en contacte directe amb el fum, encara que estiguin al aire lliure.
La Setmana Sense Fum és una iniciativa de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria (semFYC) i CAMFiC a Catalunya, que durant els últims anys ha organitzat el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT). També col·laboren en l’organització de la campanya: la Xarxa d’Atenció Primària Sense Fum, la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables, el Consell de Col·legis de Farmacèutics, la Societat Catalana de Salut Laboral, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i les Diputacions.