El Ple de Pineda aprova una moció en defensa de la Llei d'Emergència Social suspesa pel TC
El Ple de l'Ajuntament de Pineda ha aprovat una moció defensant l'actuació dels ajuntaments en matèria d'emergència d'habitatge i de pobresa energètica i reclamant eines per atendre a les persones afectades. La moció va ser presentada en el ple de dijous pels grups municipals d'ERC-JxP, Pineda sí pot i ICV-EuiA. Va rebre l'adhesió del PSC i CiU i el vot contrari de Ciutadans i del PP. La moció aprovada expressa ''el total rebuig a l'actuació del Govern espanyol promovent recursos contra normatives que protegeixen les persones més vulnerables afectades per una situació d'emergència d'habitatge o de pobresa energètica''. Rebutja la suspensió del Tribunal Constitucional de la Llei d'Emergència Social, aprovada pel Parlament i, entre d'altres actuacions, demana als bancs que assumeixin el seu paper en la solució dels conflictes d'habitatges.
La regidora d'ERC-JxP va llegir en el ple els punts de la moció. Escoltem un fragment.
Segons ha informat l'Ajuntament de Pineda, ara per ara, una desena de famílies de Pineda disposen d'un lloguer social gràcies a la llei aprovada pel Parlament i suspesa pel Constitucional. Aquestes famílies han pogut mantenir el seu habitatge, tot i patir un procés d'execució hipotecària, gràcies a l'acord a què van arribar amb l'entitat bancària per continuar a l'habitatge com a llogaters, amb un contracte d'arrendament (lloguer social), amb una renda mensual en funció dels ingressos de la unitat familiar. En aquest sentit, les quotes mensuals que paguen les deu famílies de Pineda acollides al lloguer social es troben entre els 76 euros i els 160 euros.
La regidora de CiU, Patricia Jara Verdura, regidora d'Habitatge, va intervenir en en el ple en nom del govern municipal de PSC i CiU. Va dir que la llei catalana que ha suspès el tribunal constitucional ha permès, en el cas de Pineda, que 10 famílies hagin pogut mantenir el seu habitatge amb un lloguer social.
El regior de Pineda Sí Pot, Josep Lluís Fernández, va dir que la moció suposa ''el rebuig del que per un costat imposa la precarietat i per un altre, quan els territoris fan mesures com aquesta llei, fan de rebuig contra el que ells mateixos han estat produïnt''
El regidor d'ICV-EuiA, Marcos Ortega,va dir en el ple que la llei havia costat molt d'assolir per donar resposta als problemes habitacionals, «per fi s'havia aprovat la llei al Parlament i era una conquesta social important»
El regidor de Ciutadans, Xavier Lacruz, va dir que defensen l'autonomia del Parlament de Catalunya, sempre i quan les seves lleis estiguin dins del marc Constitucional vigent, i per aquest motiu no podien votar a favor de la moció.
A l'igual que Ciutadans, el Partit Popular va votar en contra, però en aquest punt del ple el portaveu, Diego Sánchez, no va intervenir.
L'acord del Ple es farà arribar al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), al Síndic de Greuges, a l'Agència Catalana de Consum, a l'Organització de Consumidors i Usuaris, al Govern espanyol i a la Unió Europea.