Niño-Becerra: ''Ens en sortirem, però la recuperació econòmica serà lenta i patirem més retallades''
''D'aquesta ens en sortirem'' van ser les úniques paraules d'optimisme pronunciades pel catedràtic d'Economia, Santiago Niño Becerra, al final de la seva conferència d'ahir dijous a Pineda, organitzada per l'Associació d'Empresaris de Pineda (AEPIPM). Niño-Becerra va omplir la sala gran del Centre Cultural i el públic va escoltar amb atenció, els 'flaixos' que sense embuts va mostrar el professor universitari, en una presentació documentada amb dades oficials, recollides per ell mateix. Xifres i gràfics que recorden el recorregut del Dragon Khan i també donen vertigen. ''Ens en sortirem, però el trajecte encara serà llarg. Ho haurem d'arreglar entre tots i res tornarà ser com abans del 2006'', va sentenciar Niño-Becerra.
Tendències i expectatives
El professor de la facultat de l'IQS de la Universitari Ramon Llull va explicar amb detall les tendències i les expectatives econòmiques. ''La previsió més optimista per al 2014, indica una taxa d'atur del 26%, el deute públic del 99% del PIB i el dèficit de l'Estat del 5,8%''.
''Cap al 2015 començarà una certa recuperació i per al 2023 hi pot haver una certa estabilitat, amb una economia ''més prima, més esbelta i amb més escassetat'', va dir Niño-Becerra. Davant d'aquest panorama, el catedràtic augura ''més i més retallades'' per poder complir amb els compromisos del govern espanyol amb Brusel·les. ''Si cal ens morirem de gana i es deixaran de prestar serveis sanitaris, abans de deixar de pagar els interessos del deute, un compromís que es va recollir a la Constitució, reformada en una tarda'', afirma amb contundència.
Estancament de l'economia
Segons Niño-Becerra, les xifres demostren que tot i l'augment dels impostos, com ara l'IVA -que adverteix podria arribar al 23% com a Portugal-, ''la recaptació de l'Estat no augmenta per la poca activitat i els ingressos de totes les administracions públiques baixen en picat''. ''Les xifres del Producte Interior Brut (PIB) apunten cap a vall i l'estancament és la tendència de l'economia espanyola. Ni Espanya, ni els països de la unió econòmica i monetària van bé'', afirma el catedràtic.
Niño-Becerra qualifica la situació de preocupant ''tot i que diuen que les exportacions i el turisme ens salven''. Turisme nombrós ''que cada vegada gasta menys ja que les dades indiquen que baixa clarament la despesa mitjana per turista i dia''.
Afirma que les empreses són menys competitives. ''Sense inversió empresarial, no pot millorar la productivitat. El problema no són els salaris, sinó la manca d'inversió que no es produeix perquè el valor afegit d'aquesta no compensa'', diu Niño-Becerra.
Colapse de les pensions
Durant la conferència a Pineda, Santiago Niño-Becerra va afirmar que amb les xifres a la mà, la Seguretat Social (pensions i prestacions d'atur i d'altres) ''va cap a una situació de colapse que es produirà en quatre o quatre anys i mig''. ''S'esgotarà el fons de reserva (la guardiola de les pensions) i cap al 2017-2018 començarà la reforma de les pensions''.
Condonació del deute
Però el problema, ''en majúscules'' de l'economia espanyola, és l'endeutament, públic i privat, tant elevat. Segons Santiago Niño-Becerra, ''Espanya no pot pagar'' perquè el ''nivell d'endeutament és salvatge''. El professor augura que ''caldrà una condonació i compensació del deute''. ''Espanya no creix i el desapalancament (desendeutar-se) és lent. El deute públic, creix i creix, mentre el deute privat baixa. Les xifres apunten que en dotze anys (2007-2018), Espanya no haurà crescut pràcticament res i el deute públic haurà augmentat per tres, una situació terrorífica'', diu el catedràtic.
Economia participativa
Santiago Niño-Becerra va explicar que els ajuntaments tindran cada vegada un paper més destacat, com a administració més propera a la ciutadania. ''Ningú de vostès han vist al president del govern passejar-se per Pineda'', diu el professor que augura ''una economia més participativa a pobles i ciutats''.
Públic perplex
La majoria del públic assistent a l'acte va sortir satisfet de la conferència per la claredat de l'exposició de Santiago Niño-Becerra, però preocupats i perplexos per unes expectatives econòmiques que no s'expliquen a l'opinió pública, tal com demostren les xifres i els gràfics presentats pel catedràtic d'Economia.
El president de l'Associació d'Empresaris dels Polígons Industrials de Pineda (AEPIPM), Juan José Jiménez, i l'alcalde de Pineda, Xavier Amor van destacar l'èxit de públic assistent (270 inscrits) a la conferència i van agraïr a Santiago Niño-Becerra haver vingut a Pineda a explicar, sense pèls a la llengua, quina és la situació de l'economia.