Empresaris del Maresme creuen que la reforma laboral no és un incentiu per crear ocupació
Tan sols l’11% dels empresaris de la comarca creuen que la Reforma Laboral pot generar ocupació. Gairebé la meitat dels empresaris enquestats (44%) pensen que la Reforma Laboral no crearà ocupació i un 45% creuen que si la crea, ho farà a llarg termini. Aquestes dades es desprenen del sisè Termòmetre d’Advisoria, despatx de serveis professionals per empreses (jurídics i econòmics), en el que han participat 700 empreses i autònoms del Maresme.
L’aspecte més important de la Reforma Laboral, segons els empresaris del Maresme són els incentius i les bonificacions a les empreses per tal d’afavorir la contractació de treballadors creant una nova modalitat de contracte de treball per temps indefinit per recolzar els emprenedors. L’empresa percep una bonificació per la contractació de treballadors menors de 30 anys, aturats, sempre i quant aquesta contractació superi els tres anys.
Després dels incentius i les bonificacions, els empresaris de la comarca valoren la negociació col·lectiva com un altre aspecte rellevant de la Reforma Laboral, que limita la renovació automàtica quan no hi hagi acord entre treballadors i empresaris i es prioritza el conveni de l’empresa sobre el sectorial, facilitant a les empreses la no aplicació del conveni d’àmbit superior.
En menor mesura, els empresaris valoren el nou paper de l’empresa en la sol·licitud del pagament del Fons de Garantia Salarial, l’anomenat FOGASA. Aquest aspecte fa referència a la modificació que afecta a la responsabilitat directa del FOGASA en el pagament del 40% de la indemnització en el cas d'empreses de menys de 25 treballadors. A partir d'ara es reserva el pagament del FOGASA per rescabalar l'empresa, el que apunta a que no podrà fer la sol·licitud el treballador.
Per Manuel Fernández, soci d’Advisoria: “pels empresaris de la comarca, aquestes mesures acordades no implicaran una millora econòmica immediata, però no es pot negar que es tracta d’accions imprescindibles i que, juntament amb altres mesures de política econòmica i financera, ens han de fer sortir d’aquest escenari actual, malgrat no es creï ocupació d’immediat”. Fernández assenyala que “la Reforma Laboral encara genera molts dubtes sobre el seu contingut i materialització, i això genera una gran inquietud entre els empresaris de la comarca”.
En menor mesura els empresaris es mostren preocupats per l’augment de la flexibilitat interna i les modificacions de les condicions de treball, pels canvis en les causes de les extincions de contracte per causes objectives i per la reducció de les conseqüències econòmiques en els acomiadaments disciplinaris.
L’empresa responsable de l’enquesta, Advisoria, és una companyia de Serveis integrals d’advocacia, assessoria econòmica, fiscal i laboral amb seus a Mataró, Granollers i Barcelona. Es tracta d’una de les companyies de serveis jurídics i econòmics més grans de l’eix econòmic Vallès-Maresme, amb una àrea d’influència que enguany s’ha estès fins el Barcelonès, oferint servei a més de 1.800 entitats, empreses i particulars.