La tradició té pes a la taula per Setmana Santa; el tortell el Diumenge de Rams i els bunyols el Divendres Sant
Diumenge de Rams és el dia en que els padrins regalen un tortell als seus fillols
A banda d'anar a beneir les palmes i palmons, també es manté la tradició de menjar el Tortell de Rams, que regalen els padrins als fillols. Pot ser farcit i decorat amb ingredients diversos, si bé el més habitual és amb farciment de massapà i decoració de fruita confitada o bé de nata. A banda dels tortells també és tradicional fer bunyols de Divendres Sant.
A Catalunya, i segons la tradició, el padrí regalava el tortell de Rams al seu fillol o fillola, i la padrina regalava la palma tot i que ara cada família ho fa com vol.
La tradició es manté amb força al territori del Bisbat de Girona on també pertany l’Alt Maresme. De fet, es considera que la tradició va néixer aquí, mentre que a altres parts de Catalunya aquesta tradició no es du a terme.
El Divendres Sant és tradició menjar bunyols de Quaresma
Aquest dolç tradicional català és una pasta fregida en base de farina i recoberta de sucre, es pot trobar a totes les pastisseries durant la Setmana Santa i encara es fa a moltes cases de forma tradicional. La tradició marca que cal fer-los entre Dijous Sant i Divendres Sant i hi ha moltes receptes però totes tenen un element comú. Hi ha els coneguts bunyols de vent, els de l’Empordà (que també es fan a l’Alt Maresme) i d’altres varietats arreu del país.