Més d’un milió de persones en edat de risc no participa en el cribratge de càncer de còlon a Catalunya
Més d’un milió de persones en edat de risc no participa en el cribratge de càncer de còlon a Catalunya. Salut anima a realitzar el test: "És senzill i es fa a casa". Totes les persones d’entre 50 i 69 anys estan convidades a participar cada dos anys al cribratge de càncer de còlon a Catalunya, però els que s’acaben fent la prova de sang oculta en femta no arriben a la meitat. Això significa que més d’un milió de persones en edats en què augmenta el risc de desenvolupar càncer de còlon no opten a aquest sistema de prevenció i detecció precoç. Són dades que l'Associació Contra el Càncer a Barcelona ha posat damunt la taula pel dia mundial de la malaltia, el 31 de març.
Detecció de pòlips en unes 60.000 persones en els darrers 15 anys
Segons un comunicat del Departament de Salut, el programa de cribratge va convidar 989.066 persones el 2023 a participar-hi i, d'aquestes, el 47% hi va prendre part. Això va permetre detectar 547 càncers de còlon i recte, dels quals el 77% estaven en fases inicials de la malaltia, quan el pronòstic és millor. Així mateix, a 5.600 persones se'ls van detectar i treure pòlips colorectals de risc intermedi o alt de progressar.
La conselleria destaca que el programa ha tingut un gran impacte entre la població. Del 2009 al 2023, més de 3,6 milions de persones (45,5% del total de convidades) hi han participat en les repetides invitacions -es conviden cada dos anys- i s'han pogut detectar 6.359 càncers de còlon i recte i a 58.000 persones se'ls han detectat i tret pòlips colorectals. Això significa que s'ha fet una tasca de prevenció a una població equivalent a tota la ciutat de Cerdanyola del Vallès o la meitat de Girona, per exemple.
L'ampliació de la crida als 74 anys, pendent de pressupost
El programa de cribratge de càncer de còlon està pendent d’ampliar-se fins als 74 anys a l’estat espanyol, tal com el Ministeri de Sanitat va anunciar fa un any, mentre que s’està discutint si caldria avançar-lo als 45 després que s’hagi observat un increment de casos en grups d’edat més joves.
El doctor Grau confia que aviat s’ampliï la crida als 74 anys i remarca que en aquest punt hi ha “un consens a tots els nivells, polític i sanitari” i que de fet la Unió Europea així ho recomana. L’ampliació està pendent d’un “tema purament pressupostari”. “L’ampliació requereix més colonoscòpies, més professionals, i això té una repercussió en diners.
Uns 7.000 nous casos l’any
Segons les estadístiques del càncer a Catalunya el 2024 facilitades pel Departament de Salut, l’índex de supervivència del càncer de còlon i recte se situa en la mitjana del global de tots els càncers, amb un 65,7% en homes i un 68,8% en dones. És el segon tipus de càncer més freqüent en homes i dones, però el primer globalment, amb 7.000 nous casos anuals. També és el segon en homes i dones pel que fa a la mortalitat, i el segon globalment, amb 2.300 morts anuals per aquest tumor, darrere del càncer de pulmó.
Factors de risc (i de protecció)
El doctor Grau explica que el càncer colorectal, com la majoria de tumors, va molt lligat a l’edat i que la incidència augmenta quan les persones es fan grans. També hi ha altres factors de risc, com l’alimentació, tenir sobrepès o obesitat o portar una vida sedentària. El doctor recalca que aquests factors poden tenir una doble cara: per exemple, si menjar carn processada augmenta el risc de patir càncer, una dieta rica en verdura i fruita és un factor protector, així com fer exercici físic. Ara bé, Grau afegeix que, en l’aparició d’un càncer, també hi intervé la mala sort i recorda que, en el còlon, és on les cèl·lules tenen més mutacions i més es reprodueixen. I això també és important tenir-ho en compte per deslligar la malaltia del sentiment de culpa.