Vés al contingut
1

Carles Salesa, director de Maresme Circular: "Per resoldre la problemàtica de l'excés de residus hem de reciclar bé i reutilitzar"

Carles Salesa, al Congrès Internacional de Gestió de Residus

 

Escolta AQUÍ l'entrevista

 

Carles Salesa, director de Maresme Circular i enginyer industrial especialitzat en tècniques energètiques, ha explicat en una entrevista a Ràdio Pineda la problemàtica amb l'excés de residus, i ha donat consells per poder fer-hi front. Tot això, en un moment en què la nova normativa de la Unió europea farà que l'any vinent, els ajuntaments hagin de cobrar a la ciutadania el 100% dels costos de la recollida de residus als municipis, per la qual cosa a tot l'Estat es pujaran els rebuts.

La Unió Europea va fixar uns objectius per assolir el 2025, però, com expressa en Carles Salesa: «no aconseguirem arribar ni el 2025 o 2030. Anem molt enrederits». Precisament, aquesta normativa s'ha creat per resoldre una problemàtica a escala ecològica. A Espanya, per exemple, els ajuntaments assoleixen el 60% dels costos dels residus generats per la ciutadania.

 

El cost del servei

Carles Salesa ha explicat que el servei d'escombraries és l'únic d'àmbit públic (com l'aigua, el gas o la llum) que és anònim. És a dir, no es diferencien els hàbits dels ciutadans i caldria buscar sistemes per premiar qui ho fa bé, segons ha dit el director de Maresme Circular, el consorci de residus de la comarca. Segons Salesa això fa que, individualment, no es miri tant com poder millorar i contaminar menys. «A ningú li agrada tenir residus i contenidors a prop, i alhora la gent no va amb tanta cura amb el que genera».

Amb això, demana anar amb més cura amb els residus a la llar de cadascú. «Igual que amb la sequera tothom vigilava quanta aigua feia servir cada dia, amb les nostres deixalles hauríem de fer el mateix. Hem de mirar si tot allò que llencem a la brossa, realment no es pot aprofitar o reutilitzar», expressa el també cap de Maresme Circular (el consorci de residus de la comarca). Aconsella també l'ús de serveis com les deixalleries.

Altres consells són a l'hora de fer la compra. És important anar amb cura de què comprem. Moltes vegades, es compren objectes que no s'acaben fent servir i que no acaben d'aconseguir la seva màxima utilitat. Això, pot passar també amb el menjar, roba, articles esportius...«La solució per millorar la situació ecològica, així com no sortir gaire malparat amb la butxaca, és fer ciutadania tractant de reciclar, reutilitzar i aprofitant el màxim possible.»