Vés al contingut
1

Els Mossos alerten de l'arribada de droga al Maresme per mar

 

 

Tres dels darrers desembarcaments s'han fet durant el mes de juny a les platges de Mataró. El valor de la droga intervinguda és de més de 7,7 milions d'euros al mercat il·lícit. En el que portem d’any, l’haixix intervingut ja supera el que es va comissar l’any passat.


L’augment de l’activitat relacionada amb el tràfic d’haixix va associada a un increment en l’ús de la violència per part de les xarxes criminals. Durant el 2023 es van registrar 15 incidents violents en aquest àmbit. Segons els Mossos, s'han desmantellat 22 xarxes criminals que introduïen haixix a Catalunya amb destí al mercat internacional i també per al consum nacional.

 

1


 

Més de cinc tones de droga decomissades al port de Mataró

Durant l’any passat, el volum de droga més gran intervingut en un mateix fet va tenir lloc el mes de febrer al port de Mataró amb cinc tones i mitja d’haixix, arran d’un desembarcament frustrat, on els Mossos d’Esquadra van detenir 15 persones.


 

La via d’entrada de l’haixix a Catalunya

Com a territori de pas de la droga, els operadors policials han detectat dues principals vies d’entrada de l’haixix a Catalunya: per mar i per terra. El 70% de l’haixix que s’intervé a Catalunya entra per mar i es produeix en cales i platges, lleres de rius i canals i en infraestructures portuàries. El transport terrestre es duu a terme mitjançant diverses modalitats: amb vehicles de gran potència, transport de mercaderies i paqueteria postal. Durant l’any passat es van registrar tretze desembarcaments a les costes catalanes respecte als quatre de l’any anterior. En el que portem d’any, els investigadors constaten que les xifres també s’incrementen en aquest apartat: només el darrer grup investigat des del setembre fins aquest mes de juny pels Mossos d’Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributaria hauria participat en almenys 19 desembarcaments en la costa catalana.


 

Més acció policial: més detencions i més xarxes desmantellades

Durant el 2023, el negoci il·lícit de l’haixix ha comportat la detenció de 1.339 persones, el que suposa un augment de 24%. En el que portem d’any, s’han detingut 468 persones, un 8% més respecte el mateix període de l’any anterior.

En relació al crim organitzat, s’han desmantellat 22 xarxes criminals que introduïen haixix a Catalunya, amb destí principal al mercat internacional, però també per al consum nacional. L’any 2022, es van desmantellar 10 xarxes criminals. Els incident violents associats al tràfic de haixix mantenen una tendència a l’alça durant els darrers anys. La pressió exercida al sud de l’Estat ha comportant un increment de l’activitat delinqüencial a Catalunya.


 

Durant l’any 2022 es van registrar 6 incidents violents relacionats amb l’haixix. Es tractava de narcoassalts, que van tenir lloc en domicilis o en vehicles mentre els narcotraficants transportaven la droga. En el 50% es van exhibir o utilitzar armes de foc. Al llarg de 2023 es van registrar 15 incidents violents relacionats amb l’haixix i la presència d’armes de foc es va detectar en un 66% dels casos, xifra que representa un augment del 16% respecte del 2022. Els incidents de caire violent registrats van consistir en 8 narcoassalts, 3 homicidis, 1 homicidi per imprudència, 1 temptativa d’assassinat i diverses agressions i amenaces.