Vés al contingut
1

Alliberament de 8 tortugues marines que van néixer l'any passat a la platja de Malgrat de Mar

 

 

 

Fotos. CRAM

 

 

Un total de 8 tortugues marines de l’espècie Caretta caretta, pertanyents als nius que hi va haver l’estiu passat a Malgrat de Mar, es van reintroduir ahir al mar, a la mateixa platja on la femella va fer el niu. A l’acte van assistir representants de l’Ajuntament de Malgrat de Mar i voluntaris que van participar a la custòdia.

Aquests exemplars han participat en un programa anomenat Head-Starting, que consisteix en la cria en captivitat temporal fins que les cries assoleixen un pes i mida òptima que afavoreixi la seva supervivència després de la seva reintroducció al medi natural, i contribuir així a la conservació de la espècie i a l’estudi d’aquests fets insòlits cada cop més freqüents a les nostres costes.


 

Totes les tortugues són reintroduïdes amb un microxip que permet poder identificar la tortuga si a futur algun d’aquests animals ingressa a un Centre de Recuperació o, en el cas de les femelles, torni a la platja d’origen a fer un niu.

 

1
 


 

Cria en captivitat temporal del niu de Malgrat de Mar

Un total de 8 exemplars han format part del programa de Head-Starting amb l’objectiu de reintroduir l’espècie amb el pes i la mida òptima per afavorir la seva supervivència en reduir el ventall de depredadors naturals. De les 8 cries, 4 eren nascudes per incubació natural i 4 per incubació artificial.


 

Durant el 2023 es van detectar 10 nius de tortuga marina a Catalunya. Cal assenyalar que al medi natural s’estima que 1 de cada 1000 tortugues marines que neixen arriben a edat adulta, i són els primers dies des del seu naixement que són més vulnerables i es produeix una taxa de mortalitat molt elevada.


 

Temporada de nidificació 2024
Ens trobem en plena temporada de nidificació de la tortuga Caretta caretta a la nostra costa. La col·laboració ciutadana és essencial per ajudar a la conservació d’aquesta espècie pel que, si a primera hora del matí passejaràs per la platja, és molt important que estiguis alerta per si veus un rastre a la platja.

Què hem de fer?

  • Trucar al 112

  • Realitzar fotografies dels rastres, ja que es poden erosionar ràpidament, perquè els experts puguin valorar si hi ha hagut posada de niu.

Des de la Fundació CRAM et presentem la campanya informativa sobre esdeveniments de nidificació SEGUEIX-ME EL RASTRE #AlertaNiuCAT, on trobaràs informació rellevant sobre els nius de tortuga marina perquè la ciutadania pugui detectar aquests esdeveniments, així com activitats divulgatives on poder apuntar-se.

A més, fem una crida a la ciutadania perquè s’uneixin com a voluntaris i voluntàries de custòdia de nius de tortuga marina, dins de la campanya d’informació, sensibilització i coordinació del voluntariat de custòdia de nius de tortugues marines està liderat pel Departament d’ Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i coordinada per la Fundació CRAM.