Vés al contingut
1

En Guerau I estrenarà per Sant Joan una rèplica del pergamí que relata la creació del Carrer de Mar

 

Fotos. Colla de Geganters i Grallers de Pineda.

 

L'estrena del pergamí es farà el dia de Sant Joan, a les 7 de la tarda a la plaça de les Mèlies.

Des d'ara, el gegant de Pineda portarà un fragment de la rèplica d'un pergamí original del Vescomtat de Cabrera que està dipositat a l'Arxiu Municipal de Pineda. Es tracta d'un pergamí que detalla la creació del carrer de Mar, el 1499. En aquesta època, en realitat, governava una descendent de Guerau I, Anna de Cabrera, germana de Joan II de Cabrera, els dos, fills de Joan I de Cabrera.

 

 

1

 

 

 

La història del pergamí de 1499 de la casa dels Cabrera i de Bas

(Arxiu Municipal de Pineda)

El pergamí que llueix en Guerau a la mà esquerra correspon a la compra-venda de la porció de terreny que va servir per obrir el camí d’anar a mar, que unia la plaça de l’ajuntament amb el mar, i que al cap dels anys esdevindria el carrer de Mar.

Aquest acte notarial va tenir lloc a Pineda el dia 6 de juliol de 1499. En ell consta que diversos propietaris de Pineda van vendre a Fadrique Enríquez de Cabrera i Anna de Cabrera, vescomtes de Cabrera i de Bas, unes feixes de terra d’una amplada de 16 pams de cana de llana (3,084 metres), pel preu de 27 lliures barcelonines. Tres dies més tard, un cop construït el camí, els mateixos vescomtes de Cabrera el revenen pel mateix preu al poble de Pineda

Tot i tractar-se d’un camí públic, i així consta al document, s’estipula la prohibició que les persones que no havien contribuït a la seva adquisició hi poguessin circular, concretament s’esmenten "...aquelles persones de la pobla de Calella, la vall de Capaspre i la vall de Santa Susanna, que no hagin lliurat, pagat ni contribuït a la talla per pagar el preu de l’esmentat camí...".

 

1

 

 

 

 

1

 

Per commemorar Sant Joan també es posa a la venda un domàs dels Gegants per lluir al balcó

La colla gegantera demana a tots els pinedencs que «ajudin a crear un ambient de festa amb aquest domàs dels dibuixos dels Gegants de Pineda, que representen amb un sentit ampli la festivitat i la cultura catalana, per a petits i grans». Al domàs s'hi poden veure els dibuixos de les figures dels Gegants de Pineda que ha fet la il.lustradora Glòria Fort, i s'hi pot llegir 'Bona Festa Major'. S'ha fet coincidint amb la Festa Major Petita de Sant Joan, i també es vendrà per la Festa Major d'agost «per donar més visibilitat a les dues festes populars del poble» segons ha dit la colla pinedenca.

 

Ja el podeu comprar i les unitats són limitades

El preu és de 10€ i ja es pot comprar o encarregar a la Botiga Filigranes de Pineda, carrer Major 16 de Pineda o també a traves de Instagam i Facebook.

 

1

 

 

 

Les reserves i vendes es fan durant el mes de juny i juliol ja que l'agost és un període de vacances de l'empresa que confecciona el domàs. Per tant, si el volteu tenir, feu la reserva el més aviat possible i com a màxim fins el 15 de juliol. Les unitats són limitades.

 

VENDES I RESERVES A LES BOTIGUES

 

Filigranes, carrer Major 18

Horari: de dilluns a divendres de 10 a 1 i de 5 a 8. Dissabte obert només al matí.

Botiga Herbes, carrer Roig j Jalpí, 2.

Horari: de dilluns a divendres de 9.30 a 14, i de 5 a 20.30. Dissabte de 9.30 a 13.30 i de 17 a 20.30.

 

 

1