Vés al contingut
1

La família del mestre Carretero descobreix sardanes inèdites del compositor pinedenc

 

Fotos. Arxiu personal de la família Carretero-Haddock

 

Escolta l'entrevista a Flora Haddock

 

Ara s'han enregistrat i es vol fer un concert d'homenatge al compositor de cara a la tardor amb la Cobla La Principal de la Bisbal. El compositor Lluís Carretero ha compost més de vint sardanes. Carretero (Pineda, 21 de febrer de 1931-15 d'abril de 2011) ha deixat una llarga trajectòria com a impulsor de la música tradicional. 'Flora' o 'Les campanes del meu poble' són alguns dels títols més coneguts del qui va ser fundador-director de l'Orfeó Monteverdi de Pineda i mestre durant molts anys de l'Escola Sant Jordi de Pineda. Precisament aquest any, Carretero va ser objecte d'un homenatge a Pineda com a reconeixement per la seva dedicació a la música.


 

Flora Haddock és la seva vídua, i ha explicat que «s'ha trobat la melodia però calia fer l'orquestració i ara s'ha pogut fer amb la Principal de la Bisbal» i s'ha mostrat molt contenta del resultat. Ja l'ha pogut escoltar perquè s'ha fet un 'master' abans de fer les còpies del treball. També ha dit que «són sardanes molt boniques i tenen un aire especial». També ha parlat de la seva vida personal, sobretot quan van viure a Anglaterra. Flora Haddock ha dit que «en Lluís no era feliç allà, i van decidir tornar a viure a Pineda».

 

1

 

1

 

Ha explicat que «ell considerada que la música ho és tot; la música és matemàtiques, història, filosofia... ho és tot».També ha dit que «voldria fer-li un homenatge a l'escola Sant Jordi, on va treballar-hi molts anys com a professor de música per a molts infants de Pineda».

Va compondre sardanes amb títols molt suggerents com ara Agraïment, la Flor de Catalunya, la Flor de Ginesta, l'Ocellet indiscret o Somnis de Tossa, Què bonica ets Pineda, Les campanes del meu poble, l'Aplec de Sant Jaume o Pineda marinera, entre moltes altres.

 

 

1
Actuació a Santa Maria de Pineda.

 


 

Carretero sempre va estar lligat a la música

Lluís Carretero va ser deixeble del mestre Joaquim Soms, i ben aviat va formar part de la seva orquestra, 'Soms y sus Muchachos'. El 1948 va començar els estudis musicals oficials al Conservatori Superior de Música de Barcelona i el 1956 va anar a Suècia de gira amb un grup. De nou a Catalunya, va tocar el saxo amb el conjunt Relax. A començament dels seixanta es va traslladar a Romford, a Anglaterra, per viure amb la seva dona, Flora Haddock on també va tocar amb un grup anglès. Finalment, el 1965 va tornar a Pineda essent director de diferents corals com ara Els Cantaires de Pineda fent caramelles i va treballar tocant el saxo i pianista amb els grups Relax i Oasis. El 1982 es fa càrrec del grup d´havaneres La Barretina de Malgrat, i fins i tot actua davant del rei Joan Carles a Barcelona. Més tard és professor de música a l'Escola Sant Jordi i forma una coral infantil de veus blanques. L'orfeó Monteverdi nascuda el 1973 sempre va ser la seva passió i han actuat en molts llocs diferents que va dirigir fins el 2011. El 2006, La Flama de Farners va gravar un CD amb 15 sardanes seves.

 

1
Orfeó Monteverdi al Palau de la Generalitat.

 


 

A la tardor de 2024 s'editarà el nou disc que inclourà aquestes sardanes:

La Flor de Catalunya, Broll d'Aigua, L'ocellet indiscret, Enyorament, Agraïment, Sardanistes a la font del Boter, Somnis de Tossa, La Ginesta, Al Mestre Carretero (de Joan Manel Margalef), M'agrada i Tornaré. El disc ha estat enregistrat el 3 de maig de 2024 als Estudis 44.1 de Girona amb La Principal de Bisbal.

 

També es preveu fer un concert d'homenatge al Mestre Carretero a la tardor amb un concert de sardanes a Pineda, encara sense data concreta.


 


 

Sardanes del Mestre Carretero
Aplec de Sant Jaume (1985) - Calella ma princesa (1987) - Catalunya - Enyorada Pineda (1983) - Estimat Arles (1987) - Flora (1980) - Formosa Pineda (1946) - L'arbre verd (1987) - Les campanes del meu poble (1983) - Les Mèlies (1983) - Mont Palau (1990) - Pineda marinera (1989) - Que bonica ets Pineda (1985) - Recordant el mestre Vicenç - Sant Joan dia festiu (1983) - Sardanistes a la Font del Boter (2009) - Somnis (1983)



Sardanes cantades del Mestre Carretero
Agraïment (1988 / Lletra de Josep Sabaté) - Flor de ginesta (Lletra de Mollfudella) - La flor de Catalunya (Lletra de Josep Brugada) - La ginesta (1998 / Lletra de Joan Maragall) - L'ocellet indiscret (1990 / Lletra de Josep Sabaté i Massa).

 

 

A les fotos, primeres actuacions del mestre Carretero.

 

1
Carretero al saxo, a sota a la dreta de la imatge amb només 11 anys. Era l'Orquesta 'Soms y sus muchachos', la seva primera incursió en la música

 

1
Actuació a Malmö, Suècia.

 

1

 

1


 

1