Vés al contingut
1

Els Pescadors de Pineda fan la Processó Marinera de Sant Joan

 

Fotos. Els Pescadors de Pineda

 

Aquest diumenge s'ha fet la tradicional Processó Marinera dels pescadors de Pineda, en homenatge a totes les persones que de la mar en van fer vida. Aquest any ha estat marcat per la mar de fons, i això ha provocat que només quatre barques s'han varat. La resta de patrons s'han quedat 'en terra' per afavorir la maniobra de treta de les barques.


 

Durant l'acte s'ha fet un esmorzar de patrons i un petit record a en Josep Perellón, més conegut per tothom com ‘El Nene’, que va ser el paler dels pescadors, i que ha mort aquest any. Va ser una persona molt estimada pels pescadors pinedencs i que sempre va viure al costar del mar. També s'ha tingut un record per l'Eduard Tur, un pescador que també ha mort recentment. A la propera subhasta de peix del mes d'agost també es tindrà un record per aquests dos pescadors. Els pescadors han tingut paraules de record per ells.


 

Els pescadors han celebrat que «es pugui tirar endavant l'activitat a la platja de Pineda», tot i que ara per ara, no es pot fer servir encara l'edifici de la Confraria fins que les administracions desencallin el seu ús. En Pere Garriga és el president de la junta gestora dels Pescadors de Pineda i ha donat les gràcies «a tots els estaments i administracions que han ajudat a tirar endavant l'activitat dels pescadors que té segles d'història a Pineda».

 

1

 

1

 

1

 

1


 

La regidora Sandra Pérez ha intervingut en nom de l'Ajuntament de Pineda i ha dit que «ha estat un any difícil i l'Ajuntament estén les gràcies als pescadors per haver tirat endavant l'activitat marinera a Pineda». També ha dit que «cal agrair a la gent que ho vol tirar endavant per no perdre la tradició pescadora de Pineda, igual que la pagesia, que formen part de la història de Pineda». Ha dit que «cada dia es poden veure els pescadors reparant les barques o ajudant en tirar endavant aquest patrimoni cultural». Per tot això ha donat les gràcies a totes les persones que ajuden a mantenir aquest llegat.

 

A l'acte també hi van participar altres regidores de l'equip de govern de l'Ajuntament de Pineda i també regidors i regidores d'ERC i de Junts per Pineda. També hi va participar el Pubillatge de Pineda.

 

Les barques que s'han varat han anat fins el marge on s'ha fet una petita pregària de record als pescadors que van viure de la mar, i de les seves famílies. A l'acte també hi ha participat la barca de pesca professional de la família Ferrer de Pineda i també l'embarcació recreativa 'Tritó' del port d'Arenys de Mar d'en Jordi Vives, que viu al Raval de Mar. L'acte ha estat organitzat per l'Associació Els Pescadors de Pineda amb el suport de l'Ajuntament.

 

1

 

 

 

1


 

 

 

 

El cap de Sant Joan de Pineda

El patró dels pescadors arreu és Sant Pere, però en el cas de Pineda, els antics pescadors també han tingut a Sant Joan com a referent, perquè una llegenda explica que la nau que portava el cap de Sant Joan va ancorar a Pineda i van dipositar-lo a la platja, on ja s'hi va quedar convertint-se en el patró de Pineda. De fet, Sant Joan és una figura molt vinculada també a l'aigua i també al foc.

De fet, és una llegenda que es repeteix en diferents llocs de la cristiandat. Recordem que Pineda celebra la festivitat de Sant Joan, tant al mes de juny com al mes d'agost. És l'únic sant que es celebra la data del seu naixement i la data de la seva mort.

 

1
Foto de família de part dels patrons de Pineda.

 


 

festes.org

http://www.festes.org/articles.php?id=1288