Vés al contingut
1

Processó Marinera en homenatge 'a les persones que de la mar en feren vida'

 

 

Aquest diumenge es fa la tradicional Processó Marinera dels pescadors de Pineda, en homenatge a totes les persones que de la mar en van fer vida. Aquest any, també es vol fer en record a Josep Perelló Piñero, més conegut per tothom com ‘El Nene’. Pere Garriga, membre dels Pescadors de Pineda, ha explicat que «el Nene passava moltes hores a la Barraca del Paler» i l’ha definit com «una gran persona, una persona de mar».

 

La varada de barques començarà a les 11 del matí a la platja dels Pescadors fins al punt conegut com 'El marge' on es fa una petita pregària de record als pescadors que van viure de la mar, i de les seves famílies. És un punt que enfila el campanar de Santa Maria amb el campanar de Sant Pere de Riu, per tant, unint Sant Joan Baptista, patró de Pineda, i Sant Pere, patró dels pescadors. També ha dit que es farà entrega d’una foto del Nene damunt de la barca, a la seva filla.

 

A la Processó Marinera hi participen diverses barques de Pineda així com les barques de vela llatina La Madrona i La Rosita.


 

També hi serà la barca de pesca professional de la família Ferrer de Pineda i també una embarcació recreativa del port d'Arenys de Mar. L’acte comença amb un esmorzar mariner per les tripulacions i un petit acte central al costat de la Confraria. Es fa diumenge organitzat pels Pescadors de Pineda amb el suport de l'Ajuntament.

 

1

 

1

 

1

 

1


 

El cap de Sant Joan de Pineda

El patró dels pescadors arreu és Sant Pere, però en el cas de Pineda, els antics pescadors també han tingut a Sant Joan com a referent, perquè una llegenda explica que la nau que portava el cap de Sant Joan va ancorar a Pineda i van dipositar-lo a la platja, on ja s'hi va quedar convertint-se en el patró de Pineda. De fet, Sant Joan és una figura molt vinculada també a l'aigua i també al foc.

De fet, és una llegenda que es repeteix en diferents llocs de la cristiandat. Recordem que Pineda celebra la festivitat de Sant Joan, tant al mes de juny com al mes d'agost. És l'únic sant que es celebra la data del seu naixement i la data de la seva mort.