Vés al contingut
1

L'Arxiu Municipal de Pineda recopila per primer cop tota la documentació sobre l'ermita de Sant Rafael

 

Documentació: Arxiu Municipal de Pineda

 

Foto. Ermita de Sant Rafel, abans de l'enderroc del seu teulat

 


 

La capella de Sant Rafael és un edifici que es va erigir per iniciativa privada l’any 1908. Tenim constància de la seva sacralització al 1909 quan Juan Manuel Fors de Oliver, notari de l'Il·lustre Col·legi de Barcelona, va sol·licitar al Bisbat de Girona poder celebrar-hi missa en record dels seus difunts fill i muller, Mariano Fors i Josefa de Cuenca.


En relació a l’arquitectura de la capella, segueix un estil i tècniques tradicionals, tot i que a determinades parts es pot observar l’estil arquitectònic propi de l’època, el modernista.
L’arquitecte de la capella va ser Josep Font Gumà, igualment que de l’edifici que existia al carrer de Mar, n. 88-90 / Justícia, n. 1, enderrocat l’any 1997. Aquest fou manat construir pel mateix Juan Manuel Fors de Oliver l’any 1900, vuit anys abans que construís la capella de Sant Rafael.


 

L'arquitecte fou Josep Font i Gumà

Josep Font i Gumà fou un arquitecte i polític, seguidor de l'estil modernista de Gaudí i Domènech i Montaner. El 1895 Josep Font es va casar amb Bàrbara M. de Fors i Cuenca (germana de qui va fer construir la capella), filla d’un notari de Barcelona, amb profundes arrels pinedenques, de can Fors, actual Caixa de Pensions, al c. Major. Les seves obres es troben principalment al Garraf. Va néixer a Vilanova i la Geltrú el 1859 i va morir el 1922 a la mateixa població. Va ser diputat a la Mancomunitat de Catalunya i va fer nombroses obres artístiques arquitectòniques a diverses ciutats i pobles de Catalunya.

 

1

 

1


 


 

Per rehabilitar l'ermita que està enderrocada caldrà un nou projecte d'obra major

Així ho ha explicat la regidora de Desenvolupament Sostenible, Sandra Pérez que ha dit al ple municipal que «cal un projecte d'obra major per a rehabilitar el temple». Segons els tècnics el sostre s’ha esfondrat per actes de vandalisme i l’estructura no ha aguantat el pas del temps. La primera revisió feta a la capella de Sant Rafael per l’equip tècnic de l’Ajuntament de Pineda, i a l’espera del redactat final de l’informe, apunta que la causa de l’esfondrament del sostre de la capella és pels fets sobrevinguts de vandalisme produïts en el seu interior que l’ha anat debilitant fins a provocar l’esfondrament total de la coberta. Pel sistema de construcció, la volta ha empès cap a l'exterior les parets produint les esquerdes a les seves cantonades, però l’estructura que encara queda dempeus no revesteix perill de col·lapsar.


Segons l'equip de govern, una vegada redactat definitivament l’informe tècnic, l’Ajuntament està estudiant la viabilitat de la restauració i valorarà les actuacions d'estabilització i enderroc de les parts inestables, per després iniciar els treballs de la seva restauració. Com a mesura preventiva s'ha precintat la zona d’accés a la capella, amb prohibició del pas i s’ha tancat l'accés a la porta per evitar que ningú hi pugui accedir pel perill existent.

 

 

1
 


 

Xavier Amor ja va dir fa uns mesos a Ràdio Pineda «que l'Ajuntament vol apostar pel patrimoni, tot i que en aquest cas, com a administració, s'hauria pogut fer més». També ha dit que «hi ha el compromís de recuperar l'ermita» però ara per ara no té calendari d'execució d'obres.


Un grup de persones ja van demanar en el seu moment poder reconstruir l'ermita i evitar el deteriorament del patrimoni de Pineda. La plataforma Aixequem Sant Rafael demana a l'Ajuntament de Pineda «trobar les formules per a reconstruir l'ermita i dignificar l'espai de la Vall de la Riera». Demanen un calendari d'actuacions i una segona part per fer el projecte i «saber d'on poden sortir els diners i poder-ho difondre a la ciutadania». També demanen un millor manteniment dels terrenys municipals de Can Martorell que es troben en un estat de degradació evident.