Vés al contingut
1

L'alcalde de Pineda demana «mesures estructurals per mantenir l'equilibri del litoral i l'economia»

 

Fotos. Ràdio Pineda i Albert Riera (imatges amb dron)

 

 

Xavier Amor ha dit que està en contacte amb la Delegació del Govern central a Catalunya i espera poder rebre solucions per mantenir la façana marítima a Pineda. Concretament ha dit que la Delegació del Govern, amb Carlos Prieto al capdavant «coneix, perquè trepitja territori, el nostre front marítim i la nostra problemàtica. Ha afegit que «calen mesures estructurals per mantenir el complex equilibri entre la protecció del litoral i el desenvolupament econòmic».

Ha fet aquestes declaracions a través de la xarxa X (Twitter) on el delegat del govern, Carlos Prieto, ha dit que es de la Delegació del Govern a Catalunya «juntament amb les subdelegacions i les delegacions de costes estem elaborant una anàlisi completa dels efectes del temporal per poder pal·liar els danys a les platges dins de les nostres competències». Ha manifestat que estan en contacte amb els ajuntaments afectats»

Arran del darrer temporal, part de les instal.lacions dels pescadors de Pineda queden destruïdes. El temporal 'Nelson' ha tingut efectes similars al temporal Glòria en el sector de la barques a la Platja dels Pescadors. L'escullera ha quedat al descobert i des de la seva construcció el 2006 no s'havia vist una situació així, ni durant el temporal Glòria.

 

1
Imatge extreta d'un dron dels Pescadors de Pineda. Robert Riera.

 

1
 

 

1

 

 

Una de les barraques dels motors dels pescadors se la l'emportat el temporal amb greus afectacions. La plataforma que servia per a poder varar barques s'ha ensorrat per les embestides de la mar. La barraca revesteix perill d'enfonsar-se completament i es demana que la gent no s'hi acosti pel perill que comporta. Els pescadors de Pineda avui s'han mostrat molt preocupats per una situació greu a la platja i que impacta de ple just a l'inici de la temporada turística en un dels punts neuràlgics de Pineda.

 

1

 

Els pescadors consideren que «fa molt de temps que les administracions no presten l'atenció que mereix el litoral» i diuen també «que les barques de Pineda són un patrimoni que és a punt de perdre's per sempre si no s'actua amb urgència i posant-hi recursos». Han afegit que «la platja i la zona de les barques és de tothom, el punt més fotografiat pels turistes i visitants, i també la imatge icònica per la difusió turística de Pineda».


 

Altres sectors han quedat també molt afectats. La platja en tot el sector de la Rasa Vella ha quedat sense sorra i les onades impacten al mateix passeig. L'escullera ha quedat a la vista amb un dèficit de sorra de més de 2 metres d'alçada en tot el tram. Mai no s'havia vist una situació així, ni durant el temporal Glòria tot i que en aquesta ocasió, el temporal no ha portat restes vegetals ni troncs com va passar amb el 'Glòria'. En canvi en altres sectors de la platja, les afectacions pel 'Nelson' no són tant importants. Es demana molta precaució en tot el litoral.

 

1
Foto de Jordi Pérez.

 

 

 

1

 

 

 

1

 

 

1

 

 

1


 

Els pescadors no poden varar les barques en un dels trams preferits pels pinedencs pel bany a l'estiu

El temporal s'ha endut 7 'morts' més dels pescadors de Pineda que són les estructures de formigó que serveixen per varar i pujar les barques. Sense aquestes peces, no es podran varar les barques. Els pescadors de Pineda demanen «que es pugui donar solució a una situació que a hores d'ara, no se sap quin serà el seu futur».


 

A més, és la platja triada per molta gent de Pineda que té el costum de banyar-se a les barques de Pineda. L'espai ha quedat greument afectat i els pescadors entrevistats avui pensen que poden trigar anys a tornar les imatges que recordem. Només la suma de les administracions podran ajudar a donar resposta a la situació creada i a la petició que fan els pescadors de Pineda de poder recuperar l'espai, tot i que segurament caldrà fer canvis que poden ser importants.

 

1
Imatge tradicional de la barques a la platja de Pineda. Foto d'arxiu: Ajuntament de Pineda


 


 

Afectacions importants a l'espai on s'hi muntava el Mini Beach Club de l'Ajuntament de Pineda

Els efectes són greus i el temporal s'ha endut gran quantitat de sorra. Fins i tot es poden veure canalitzacions elèctriques i des subministres que han quedat suspeses amb el perill que això significa. Amb l'estat actual no es poden ni muntar les guinguetes de l'estiu i només es pot solucionar, en part, amb aportacions molt importants de sorra extreta del marge de l'aigua amb retroexcavadora com s'ha fet els darrers anys. Malgrat tot, enguany, la situació és força greu i caldran milers de tones si es vol facilitar el bany en tot el sector.


 

A l'espai del Mini Beach Club no hi queda gens de sorra, ni tampoc per muntar una de les guinguetes de l'estiu. La situació és similar a tota la façana marítima de Pineda però ha impactat amb més força a la platja dels Pescadors.

 

1