Vés al contingut
1

Xavier Amor: «La Depuradora de l'Alt Maresme necessita el tractament terciari urgentment»

 

Foto. Pep Basart

 

S'han reunit responsables de l'ACA i el Consell d'Alcaldes del Maresme i han demanat que l'aigua de la depuradora del Montpalau es pugui fer servir per regar, netejar carrers i també per abocar a la llera de la Tordera i regenerar el riu.

Amor ha dit que «calen mesures urgents per tirar-ho endavant». Ha explicat que «es signarà un conveni per fer el projecte que ho permeti».


 

El Govern català vol invertir 1000 M€ per fer front a la sequera

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avançat que els pressupostos del 2024 preveuen 1.045 milions per combatre la "sequera més important que s'ha viscut". En el marc del ple monogràfic sobre la sequera i el canvi climàtic, el president ha defensat que "avui més que mai" s'han d'aprovar els comptes de la Generalitat. "1.045 milions per infraestructures. 1.045 milions per produir més aigua. 1.045 milions per millorar la xarxa d'abastiment d'aigua. 1.045 milions per millorar el sistema de reg", ha afegit. Aragonès ha lamentat que ara s'estiguin pagant "anys de sequera d'inversions" i "manca de previsió". I ha instat els partits a "deixar de banda els interessos de part" posant l'accent en la "necessitat de construir consensos".


 

La Generalitat elabora un pla perquè en uns anys l'EDAR de l'Alt Maresme faci el tractament terciari de les aigües

El canvi podria format part d'una primera etapa per millorar les depuradores de la costa, que s'ha de fer abans del 2027, i una segona etapa que es farà posteriorment.

Eugeni Villalbí, portaveu de la comissió d’Acció Climàtica al Parlament de Catalunya ha dit a Ràdio Pineda que el Govern català té un projecte perquè totes les depuradores de la línia de la costa facin el tractament terciari de les aigües.

Ha dit que «la sequera que vivim és molt greu, de fet, és la més greu des de que disposem de dades oficials, i a més, en un context de canvi climàtic».

 

 

Villalbi ha dit que «actualment es depura un 12% de l'aigua de les depuradores i l'objectiu és arribar al 70% d'aigua regenerada i duplicar el seu cabal».

Ha dit que cal ser conscient que Catalunya necessita el triple d'aigua de la que recullen els embassaments. Ha explicat que, en conjunt, la ciutadania està fent el correcte, i que cal continuar i millorar el que està fent, mentre es milloren també les infraestructures.