Vés al contingut
1

Quim Torra: ''El català és vital pel país, no ha de ser una llengua folklòrica o accessòria''

Fotos: Ràdio Pineda

 

Escolta l'entrevista a Quim Torra

 

El 131è President de la Generalitat Quim Torra ha fet una xerrada a la seu d'Òmnium de Pineda. Quim Torra ha dit que "encara avui parlem de normalitzar el català i el dret a parlar una llengua perseguida minoritzada". Ha dit que «abans de Fabra tothom escrivia com podia i en canvi va tenir el compromís amb el país i va ser reconegut arreu del món». Ha començat amb aquest exemple per demanar el compromís de tothom per preservar el català. Durant la xerrada ha insistit en que «el català és un tret fonamental, i una eina de cohesió social» i adverteix sobre el repte de preservar-lo per evitar «la seva desertització».

 

«Si el català és prescindible, se n'acabarà prescindint»

Quim Torra ha donat algunes dades com que només «el 6% de la justícia a Catalunya es fa en català, per tant no es una llengua pròpia als jutjats» i va afegir que no es parla en molts àmbits, ni a l'exèrcit, ni a cap televisió privada i per tant, el 85% dels continguts als mitjans és en castellà. Al cinema, gairebé mai es poden veure pel·lícules en català, ni a les plataformes digitals. Durant la seva conferència ha afegit que «a l'empresa privada també preval el castellà i per tant, no es una llengua plena».

Ha defensat la unitat de la llengua a tots els territoris de parla catalana, i ha advertit que «a les Illes i a València ens ho juguem tot, perquè això també pot passar al Principat».

Per últim a la xerrada ha proposat «deures» a nivell personal com ara la defensa de la unitat de la llengua, ser voluntari per la llengua i practicar el voluntariat a l'escola, fer servir el català a l'àmbit de la salut malgrat les dificultats que trobarem. Ha acabat la xerrada dient que «hem de fer un esforç per salvar la nostra llengua, per exemple, parlant-la».

 

1


 

 

1

 

 

1

 

 

 

El 131è President de la Generalitat

Quim Torra té una llarga carrera política i també empresarial, i també com a editor i activista per la llengua. Ha col.laborat en diversos mitjans de comunicació i també ha publicar llibres i en articles als diaris.

 

El maig de 2018 va ser investit 131è President de la Generalitat de Catalunya i va ser inhabilitat per la justícia espanyola per negar-se a retirar una pancarta al façana del Palau de la Generalitat que reclamava 'Llibertat pels presos polítics i exiliats'. Aquest fet el va dur davant la justícia espanyola, que el va inhabilitar. Pere Aragonès el va succeir al capdavant del govern de Catalunya, primer de forma interina, i després dins la formació del nou govern del país.