Vés al contingut
1

El Departament de Territori prohibirà la construcció de nous habitatges als pobles de costa

 

Foto d'arxiu

 

El Departament de Territori prohibirà la construcció de 43.600 nous habitatges en 30 municipis en el tram de costa entre Malgrat de Mar i Alcanar, on no hi entra l'àrea metropolitana de Barcelona. Així ho detalla el pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no disponibles aprovat definitivament dimecres.


 

Els 43.600 habitatges representen el 41% dels que encara es podien edificar

Es tracta de la continuació del programa de protecció de la Costa Brava, aquest cop en el tram sud del litoral. Sumant el pla amb els ja aprovats per al litoral gironí i l’Alt Pirineu, el Govern haurà impedit la construcció de 67.000 nous habitatges en indrets sensibles o amb riscos.

 

L’objectiu és afavorir una ordenació amb menys consum de sòl, pobles i ciutats més compactes i amb varietat d’usos, afavorint la connectivitat i reduint les emissions de CO2. Es vol evitar més urbanitzacions disperses amb més consum de sòl, d’aigua, congestió de trànsit i desarrelament segons ha explicat la consellera de Territori, Ester Capella.

En concret el pla revista el planejament de 41 municipis del Maresme, el Garraf, el Baix Penedès, el Tarragonès, el Baix Camp, el Baix Ebre i el Montsià.

 

Els ajuntaments han de revistar els seus plans urbanístics

Segons la llei d'urbanisme, els ajuntaments han de revisar i refer els seus plans d’ordenació urbanística municipal, adaptant-los a les noves directrius, un procés sovint llarg i dificultós per als municipis. Per exemple, dels 41 municipis que abasta aquest PDU, n’hi ha 30 que no estan adaptats al planejament territorial modern, dels quals 19 tampoc s’han adaptat a la Llei d’urbanisme del 2002.