Vés al contingut
1

El navegant Ralph Bender creua el Cap de Bona Esperança en la seva volta al món en solitari

 

Fotos. Ràdio Pineda

 

Ralph Bender és maresmenc, veí d'Arenys de Mar i navegant experimentat que du a terme el gran projecte de fer la volta al món en veler i en solitari i sense tocar a terra ferma. Fa més de 30 anys que navega per molts mars i té un gran coneixement del món de la navegació, la vela, la meteorologia, la orientació, etc.

Un dels moments més perillosos de la travessa ja l'ha fet, travessar el Cap de Bona Esperança, a Sud-Àfrica, un dels passos més perillosos del món per travessar en veler. Allà s'hi originen els famosos vents coneguts com els 'Quaranta rogents'. Son els vents que es troben en el paral·lel 40º sud i el paral·lel 50º sud, que són bulliciosos. Com que hi ha poca massa de terra que els alenteixi, aquests vents són especialment forts a l'hemisferi sud, especialment al sud de l'oceà Índic. A més cal sumar-hi el fred i la gran velocitat que agafen els velers que poden superar fàcilment els 25 nusos amb poca vela o molt superiors.

 

1
Darrera ubicació de la senyal que ha enviat el seu GPS via satèl.lit.


 

La seva ruta va començar el mes de setembre al port d'Arenys, i es va dirigir fins a Gibraltar, les Illes Canàries, Cap Verd en direcció a l'hemisferi sud per arribar ben a prop del Brasil i dirigir-se cap a Sud-Àfrica i el pas de Bona Esperança. D'allà anirà fins a Austràlia travessant l'Oceà Índic.

Haurà de decidir el camí de tornada, o bé pel pas de Magallanes al sud de l'Argentina, o bé pel Pas del Nord, al Canadà.

 

1
Mentre preparava el seu vaixell al port d'Arenys de Mar.

 


 

El seu vaixell, el ZE

El seu vaixell és el 'ZE', un veler de 13 metres d'eslora, fet d'alumini i reconstruït completament per ell durant els darrers anys. Sorprèn que no és un vaixell amb les més noves tecnologies, sinó que compta amb el just i necessari per a navegar. Ni tant sols compta amb pilot automàtic electrònic, sinó que té 'canya' i 'timó de vent'. La resta és suficient per a navegar per tot el món i compta amb un capità experimentat en la navegació en solitari.

 

1


 

En una entrevista a Ràdio Pineda durant el mes de setembre, en Ralph ha explicat que «és un pas que impressiona, però és un viatge interior». Ha afegit que «malgrat sembla que al mar no hi ha res, tot és molt abundant i s'aprèn a ser una persona diferent i millor». Ralph Bender ha explicat que «vol fer la ruta que han fet els antics velers del s.XVIII, buscant els vents portants com s'ha fet durant segles». A més, no vol tocar terra en cap moment si no és necessari. Assegura que té tot el necessari, amb l'equipament i l'alimentació adequada. També ha dit que «durant la navegació buscarà trobar els vents favorables en tot moment per fer la travessa i en realitat no hi ha un destí marcat». Ha afegit que «el viatge és en realitat un descobriment». També ha dit que «quan pugui anirà donant la seva posició amb els mitjans que tingui, fins i tot, remetent missatges als vaixells mercants perquè facin arribar informació». No sap quan pot arribar al Pacífic però compta que podria fer-ho en uns sis mesos.


 

Més informació a https://www.radiopineda.cat/node/20291